Почетна » Делић: Погрешан став министарке о платама лекара, потребна је нова здравствена политика где ће се вредновати квалитет рада и успоставити оптимални услови за рад

Делић: Погрешан став министарке о платама лекара, потребна је нова здравствена политика где ће се вредновати квалитет рада и успоставити оптимални услови за рад

од Други Пишу
0 коментар

Народни посланик и председник Ресорног одбора Србија центра за здравство проф. др Драган Делић изјавио је да је за унапређење здравственог система неопходна нова здравствена политика где ће се вредновати квалитет рада лекара и успоставити оптимални услови за рад.

Коментаришући изјаву министарке Грујичић „нисте зарадили, добићете десетину плате“ Делић је рекао да то експлицитни став и поједностављено решење, а нама је потребно „целовито сагледавање проблема и свеобухватно решење“.

„Министарка покушава да промени односно извуче једну дотрајалу циглу у руинираном зиду склоном рушењу, а ми, једноставно, желимо нови зид, односно нову здравствену политику“, рекао је Делић у ауторском тексту за лист Политика.

Др Делић је навео да министарка здравља није узела у обзир услове у којима здравствени радници данас раде, те да је, пре евентуалних финансијских санкција, неопходно те услове унапредити.

„Квалитет рада лекара зависи од бројних фактора: организације рада, руковођења здравственом установом, међуљудских односа, преоптерећености лекара са могућим превидима и грешкама у раду, континуираног медицинског усавршавања, простора и медицинске опреме, доступности савремене дијагностике и терапије, здравственог стања лекара“.

Према његовим речима, Закон о здравственом осигурању и постојећи систем доводе лекаре односно здравствене раднике у инфериоран и зависан положај.

„Намеће се закључак да економски принципи и параметри, поред социјалне компоненте и неких других фактора, морају бити у основи функционисања здравственог система“.

Он је навео и неке од предлога Србија центра како би здравствени систем боље функционисао.

„Основна плата лекара специјалисте треба да буде од 290 до 350 хиљада динара. Такође, залажемо се за укључивање приватних здравствених установа и војног здравства у јединствени здравствени систем Србије у функционалном, доктринарном и економском смислу. То би омогућило осигураницима да слободно бирају лекаре и здравствене установе. Генарално гледано, лекари у свакодневном раду морају да се крећу у јасно и добро зацртаном координатном систему знања, обавеза и чврстих етичких принципа“, закључио је др Делић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар