Почетна » Јеремић: Опозицију да представљају један или два преговарача у дијалогу о изборима

Јеремић: Опозицију да представљају један или два преговарача у дијалогу о изборима

од admin
0 коментар

 

„Да станемо сви иза два неутрална човека и да пустимо те људе да преговарају. То би био озбиљан сигнал да је опозиција озбиљна и да је у стању да се договори око заједничког наступа, данас у дијалогу, а сутра можда и на изборима“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

„Што се тиче Народне странке, преговараче и захтеве за изборе може да подржи свако и ми на то не можемо да утичемо, али Народна странка и даље сматра да наши партнери у дефинисању тих захтева могу бити само они који нису погазили реч дату народу зарад обећања власти, а не они којима је Александар Вучић скупљао потписе, а Александар Шапић их оверавао“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да преговарачи не морају бити чланови неке опозиционе организације, али да се Народна странка „чак ни томе не противи“ нити инсистира да њен члан буде преговарач.

„Сви бисмо лако могли да се сложимо око захтева за слободне и фер изборе, да не откривамо рупу на саксији и не правимо циркус, који би власт желела, па да се појавимо у буљуцима и да за столом седи нас 15 – Ивица Дачић, Драган Ђилас, ја, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић… То никог нормалног не занима. Уместо тога, требало би да пошаљемо једног или двојицу озбиљних људи који ће преговарати пред међународним посредницима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би важну улогу у дијалогу могла да одигра Скупштина слободне Србије, чији представници блиско сарађују са Народном странком.

„Људи из Скупштине слободне Србије би у кратком периоду могли да изађу са захтевима које ће Народна странка подржати, а после тога може да их подржи ко год хоће“, рекао је Јеремић.

Упитан о преговорима о Косову и Метохији, Јеремић је одговорио да је прво неопходно да Србија „повуче ручну кочницу у процесу који је директно и неспорно водио споразуму којим би самопроглашено Косово постало члан УН, у овим или оним границама“.

„Без тога се не може разговарати о нормализацији политичких и животних прилика на Косову и Метохији. Требало би да тежимо искреном дијалогу који би за последицу имао нормализацију живота, а то значи да разговарамо о питањима имовине на пример, шта је чије и ко је коме шта одузео, ко евентуално и на који начин узурпира имовину“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће будућу власт у Приштини вероватно предводити Самоопредељење Аљбина Куртија, што би, парадоксално, могло да доведе до лакшег решавања проблема, јер Курти „није нарочито заинтересован да Београд призна Косово“.

„Онда бисмо ту причу могли да склонимо са дневног реда, јер то није приоритет Приштине, што би могло да промени концепцију преговора у којима је до сада Београд албанској страни давао чип по чип државног суверенитета на Космету, а међународним посредницима обећавао да је спреман на историјски договор, односно омогућавање чланства Приштине у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да су упад присталица председника САД Доналда Трампа у Конгрес САД и немири у којима је погинуло петоро људи „догађаји који ће бити упамћени као срамота Америке“ и да се уздржао од коментара јер није цивилизовано трљати со на рану ономе коме се тако нешто дешава.

„Тај догађај је радикална симболична кулминација кризе која дрма Америку више од деценије, а која у корену има урушавање средње класе и убрзане промене у дигиталном капитализму. Америка је подељено друштво и Трамп нема неку нарочито светлу будућност у политици, али ’трампизам’ неће нестати преко ноћи, какве год одлуке буде доносила нова америчка власт“, закључио је Јеремић.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар