Почетна » Јеремић: Спољнополитички заокрет не решава проблем мањка европских вредности

Јеремић: Спољнополитички заокрет не решава проблем мањка европских вредности

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да радикалан заокрет Србије ка Западу „не мора нужно значити и добробит за грађане“ и да спољнополитичко опредељивање „не решава проблем одсуства европских вредности у нашој земљи“.

„Ако уведемо санкције Русији, да ли ће тада у Србији нестати криминал, контрола медија, корупција, литијумска мафија… Не, ништа од тога неће бити решено, него ће по свој прилици само председник Србије Александар Вучић добити топлији и срдачнији пријем у Берлину, Паризу и Бриселу. Ако је то једини добитак од нашег “историјског бирања стране, онда то за мене није нарочито привлачна понуда“, рекао је Јеремић у интервјуу за канал Славија инфо.

Јеремић је истакао да је усклађивање унутрашње политике са стандардима ЕУ важније од усклађивања спољне политике.

„Неупоредиво је важније да достигнемо европске стандарде у поштовању закона, борби против криминала, слободи медија… Него да се преко ноћи у потпуности ускладимо са спољном политиком ЕУ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео примере некадашњег чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа и председника Црне Горе Мила Ђукановића, који показују да „радикални заокрет према Западу не мора аутоматски донети бољитак“.

„Пиноче је учинио изузетно радикалан заокрет према Западу, упркос већинској вољи грађана, којима то окретање није донело бољитак, напротив. Ђукановић је такође извео радикалан заокрет ка Западу одлуком да Црна Гора уђе у НАТО, исто против већинске воље грађана, и нисам сигуран да је тај заокрет донео много добра Црној Гори са аспекта демократизације и увођења владавине права“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Србија нема довољно јаке економске и политичке разлоге да уведе санкције Русији, осим ако јој „са друге стране нечим не прете“.

„О томе најбоље говори цена гаса, који би Србија могла да плаћа и више од милијарду евра скупље на годишњем нивоу, а моментално би банкротирала и многа породична газдинства широм Србије која извозе своје пољопривредне производе у Русију“, рекао је Јеремић

Јеремић је навео да о важним спољнополитичким питањима мора да се расправља у Скупштини Србије, и позвао власт да по конституисању новог сазива парламента закаже седницу о спољној политици.

„Нека нам власт у парламенту каже да ли су на делу уцене, и ако јесу, да ли Запад уцењује државу Србију или уцењује Вучића због повезаности његовог режима са криминалом и корупцијом, јер су то потпуно различите ствари. То што је Вучић у личном проблему и што неко може да га држи за гушу и уцењује, то нас не обавезује“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да „тренутно не постоји држава у свету у којој је власт у толико блиском загрљају са свим облицима организованог криминала као што је то власт у Србији“, која то покушава да „покрије мантром да морамо да се определимо на коју ћемо страну, јер је то тобоже вредносно питање“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар