Почетна » НОВОСТИ САЗНАЈУ Нова скала плата у Влади и општинама

НОВОСТИ САЗНАЈУ Нова скала плата у Влади и општинама

од admin
0 коментар

При крају нацрт закона о зарадама у државној служби. Градоначелницима изједначују примања. Сви министри ће имати исту основицу

СВИ министри имаће исту основну плату, а ово правило важиће и за градоначелнике, председнике скупштина општина и остале представнике власти широм Србије.

Ово су, како „Новости“ незванично сазнају, неке од новина које би требало да пропише нови закон о платама, чији је нацрт при крају.

Како преносе наши извори, овај пропис у посебној табели предвиђа коефицијенте за председника државе, премијера, министре, градоначелнике и остале функционере. Остали запослени у јавној управи биће разврстани у 12 платних група и њихове зараде одређиваће се на основу 60 коефицијената. Тиме би коначно требало да се установи скала примања у државном апарату и да се прекине несразмера. Јер, до сада су, рецимо, поједини градоначелници били плаћенији и од шефа државе.

Како нам је речено у Министарству државне управе и локалне самоуправе, групе су формиране на основу образовања, сложености посла и специфичних околности рада.

– Сви запослени који су смештени у 12 платних група моћи ће да „шетају“ из једне у другу. Једино највиши функционери не могу да се померају из групе у групу и зато су они у посебној табели – кажу у Министарству.

Приликом анализе примања највећа искакања утврђена су у агенцијама.

– Секретарице и возачи који у њима раде имају далеко веће плате од људи који обављају исте послове у, на пример, неком министарству. Њима ће зараде бити смањене. Ипак, не ради се о великом броју људи – објашњавају у Министарству.

На основу 60 предвиђених коефицијената, институције ће одређивати колике ће бити плате запослених. Сваки посао под истим условима биће једнако плаћен, без обзира на то у ком граду је ко запослен. Повећања примања неће бити све док се не испуне финансијски услови.

Нови закон који је један од корака ка рационализацији државне управе требало би да буде усвојен на лето, а његова примена се очекује од 1. јануара 2016. године.

ПРЕСЛИКАВАЊЕ НА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА

ЗАКОН о платама не односи се на јавна предузећа која нису у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе. Ипак, намера је да се овај модел расподеле новца касније примени и у закону који ће одређивати примања у државним фирмама.

С. С. РОВЧАНИН     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар