Почетна » Однос власти према медијима: „Када пошаљу поруку да је новинар издајник, последице могу бити драматичне“

Однос власти према медијима: „Када пошаљу поруку да је новинар издајник, последице могу бити драматичне“

од Други Пишу
0 коментар

Изјава Александара Шапића да је прекинуо комуникацију са ТВ Н1 и да нема намеру да је наставља је само још један корак назад у односу власти према новинарима и медијима и заиста не могу да замислим којим је то следом мисли Шапић дошао на такву идеју, рекла је за Н1 Маја Север, председница Европске федерације новинара.

„Не могу да замислим да је неко ко је био градоначелник Београда дошао на ту идеју. Како му је то пало на памет, да не сарађује са медијима чија му се питања не свиђају? Александар Шапић није свесан улоге, дужности и функције коју обавља. Не могу ни да схватим којим следом мисли је донео одлуку да изабере неки медиј да са њим не сарађује, да ли ће закључати врата када му новинари Н1 дођу? Волела бих да видим епилог такве одлуке“, рекла је у емисији Дан уживо председница Европске федерације новинара Маја Север.

Он је истакла и да су до сада политичари владајуће странке избегавали да долазе у медије где би могли да се сретну са професионалним питањима, али да је то сада Шапић изговорио.

„Шапић је сада то јасно и рекао, да је донео такву одлуку. То је веома лоше за грађане, заправо за њих је највећа штета. Овако им све више затварају врата правим информацијама и професионалном извештавању које треба да стигне до грађана. Било би добро да сада и остале колеге покажу новинарску солидарност и окрену Шапићу леђа. То се на жалост неће десити али на мени је да их позовем“, објаснила је Север.

Север је додала и да су у Србији све чешћи вербални напади на новинаре, нарочито „са политичког врха“, али да је то појава и у другим земљама које су у процесу европских интеграција иако су се новинари надали да ће се такве ствари смањити.

„Ни у Европској унији не цвета цвеће али је добро да су донесени нови закони унутар ње, гради се регулатива да се заштити новинарство. Сада ће и земље чланице морати да ускладе правну регулативу са новим законима, а који би требало да ојачају заштиту слободног новинарства“, закључила је Север.

Генерална секретарка НУНС-а, Тамара Филиповић-Стевановић каже да Шапићева одлука о прекиду сарадње са Н1 није у складу са законима Србије.

„То је нешто што је противзаконито и то је тренд који се, на жалост, повећава. Све је већи број новинара и медија које представници власти не позивају на догађаје или им се не одговара на постављена питања. Чак се иде дотле да преставници власти некада искористе туђа питања, професионалних медија, а одговоре пошаљу медијима са којима имају ‘бољу’ комуникацију и сарадњу. Свашта се данас дешава и то је непримерено“, рекла је за Н1 Филиповић-Стевановић.

Секретарка НУНС-а је саопштила и да је ова организација приредила својеврсан водич за представнике власти и јавних функција у којем је представљено „десет заповести шта никада не би смелли да кажу новинарима“.

„Направили смо водич за политичаре како треба да одговарају на питања новинара и медија, шта не би смели да кажу уколико желе да поштују Закон о електорнским медијима и Закону о јавном информисању као и европске конвенције које се баве слободом изражавања“, истакла је секретарка НУНС-а.

На питње колико правила, од десет наведених из водича, наши политичари поштују, она је одговорила „само једну“.

„За сада испуњавају једну заповест, не убиј новинара, и јер се на срећу у последње две деценије то није десило. Међутим, у Србији још увек имамо три случаја убистава новинара која нисмо решили и која немају судски епилог. Чекамо одлулуку суда у случају Славка Ћурувије, неки кажу да је та одлука донета, али свакако јавност још увек није обавештена о исходу овог суђења“, истакла је Тамара Филиповић-Стевановић.

Она је рекла и да на основу података из платформе која постоји дуже време у земљама ЕУ има знатно мање притисака на новинаре и медије него што је то случај у Србији.

„Постоји платформа која прикупља податке и бројке су драстично различите – Србија предводи у нападима на новинаре, а платформа обухвата само најозбиљније случајеве напада, као што су физички напади, претње смрћу, агресивни говори политичара што је изузетно важно јер су они људи који треба да раде у јавном интересу. Ако од политичара долазе претње, таргетирања и омаловажавања новинара то се онда одражава на остатак друштва и дриго се понашају на исти начин.

„У Србији јако ниско поверење у медије. За то је крива, са једне стране, огромна количина таблоидних медијима, а други део одговорности носе политичари који етикетирају медије, називају их страним плаћеницима и домаћим издајницима и то је јако опасна и јако озбиљна ствар. Када неком ко је родољуб то кажете да је неко страни плаћеник, ради против интереса његове државе, онда људи презуимају правду у своје руке, а последице су онда драматичне“, закључила секретарка НУНС-а, Тамара Филиповић-Стевановић.

Foto Skrinsot

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар