Почетна » Ојадили ЕПС за седам милиона евра, па напредовали

Ојадили ЕПС за седам милиона евра, па напредовали

од admin
0 коментар

Двојица директора ЕПС-а Зоран Рајовић и Срђан Кружевић, који су ојадили ту компанију за седам милиона евра, уместо да буду кажњени, награђени су новим функцијама.

Зоран Рајовић (лево) ИЗ ЕДБ отишао на место Извршног директора ЕПС, а Срђан Кружевић постао посланик ЈС

Наиме, Електродистрибуција Београд (ЕДБ) и Електровојводина су прошле године купиле информациони систем чији програм није усклађен с постојећим на нивоу ЕПС-а, због чега је његова примена заустављена, а седам милиона евра је бачено, сазнаје „Блиц“.

Систем је требало да стартује 1. јануара 2015, али је имплементацију зауставила стручна комисија компаније САП јер пословни софтвер који су две дистрибуције купиле од посредника, компаније „Проинтер“, има значајна техничка одступања од основног програма па је претила опасност да се начини велика штета ЕПС-у, али и потрошачима електричне енергије.

Велика тајна

Извор „Блица“ из ЕПС тврди да је ово једна од строго чуваних тајни у том предузећу како би актери ове срамоте, доскорашњи директори ЕДБ-а и Електровојводине Рајовић и Кружевић, били заштићени, будући да се ради о високим функционерима партија на власти.

Партијска заштита

– У свакој држави неко би због овога морао да одговара, али код нас је супротно јер се ради о партијским кадровима. Зоран Рајовић, који је члан СНС, после овог скандала награђен је функцијом извршног директора ЕПС-а, а Кружевић је у априлу 2014, након што се подигла прашина око те куповине, поднео оставку и сео у скупштинске клупе као посланик Јединствене Србије. Они напредују, а потрошачи ће ту њихову глупост морати још једном да плате, па ће уз рачун за потрошене киловате издвојити бар још један динар на име те корупционашке афере. Тако ће овај систем ЕПС коштатати 14 милиона евра уместо седам милиона – каже извор „Блица“.

Наш саговорник тврди да је седам милиона евра остало на рачуну „Проинтера“ иако је систем завршио на техничкој депонији.

Унапредио штеточину: Директор ЕПС Александар Обрадовић

– Систем је од „Проинтера“ купљен иако је ИТ сектор ЕПС-а упозоравао да постоји ризик за његову примену. Толико су били упорни да је морао да се укључи и сам произвођач САП, који је стручном анализом 16. децембра 2014. упозорио да софтвер набављен од „Проинтера“ није компатибилан са оним који већ постоји у компанији, као ни са оним који је уговорен са САП да се инсталира за будућег оператора дистрибутивног система, то јест дистрибуције. У последњи час је примена заустављена и спречено је да се понови хаос у обрачуну електричне енергије, као што се то десило децембра 2013. године. И тај обрачун је рађен с програмом купљеним од „Проинтера“ – објашњава наш саговорник.

Именовање

У ЕПС-у нису одговорили на питање како се десило да после ове афере Зоран Рајовић буде унапређен на место извршног директора те компаније. Иначе, извршне директоре именује Надзорни одбор ЕПС-а, а на предлог директора Александра Обрадовића.

ЕПС: Тачно је
У ЕПС-у су потврдили наша сазнања, али нису желели да одговоре колико ће их ова бахатост коштати.
– Упркос ранијој одлуци да се САП систем уведе на нивоу целе ЕПС групе, ЕДБ и Електровојводина нису поштовали одлуку директора Александра Обрадовића, већ су самовољно склопили уговоре о имплементацији САП уз посредника, то јест „Проинтер“. Стручњаци САП утврдили су низ неусаглашености и ризика за примену у овом пројекту, па је директор ЕПС-а средином децембра 2014. зауставио његову имплементацију – речено нам је у ЕПС.
Од Рајовића и Кружевића нисмо добили коментар, као ни од компаније „Проинтер“.

3, 5 милиона евра систем платила ЕДБ
3, 5 евра систем платила Електровојводина
1. јануара 2015.
систем требало да профункционише
16. децембра 2014.
заустављена имплементација

Слађана Вукашиновић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар