Почетна » Колико коштају чланарине у политичким странкама у Србији?

Колико коштају чланарине у политичким странкама у Србији?

од Други Пишу
0 коментар

Један од извора финансирања политичких станака у Србији је и чланарина, и у зависности од странке, али и функције у њој, тај износ иде од 500 динара до 5.000 динара на годишњем нивоу. Поједине политичке партије су се пак одлучиле да чланарину не наплаћују.

Статутом највеће странке у Србији, владајуће Српске напредне странке, предвиђено је да висину годишње чланарине одређује Главни одбор, на предлог Извршног одбора, али нам је више чланова те странке, у неформалном разговору, рекло да се чланарина не наплаћује. Н1 се са питањем о наплати чланарине обратио и информатинвој служби СНС-а, али одговор нисмо добили.

У другој чланици владајуће коалиције – Социјалистичкој партији Србије (СПС) – за Н1 су рекли да годишња чланарина износи 1.000 динара, док Социјалдемократска партија (СДПС) Расима Љајића не наплаћује чланарину.

Када је о опозицији реч, чланарину не наплаћује ни Странка слободе и правде (ССП). У тој странци су за Н1 рекли да се финансирају из законских донација и средстава из буџета које политичке странке добијају на основу броја освојених мандата у парламенту.

Коалициони партнер ССП-а, Покрет слободних грађана (ПСГ), наплаћује годишњу чланарину која је за 2023. износила 1.200 динара.

Годишња чланарина у Зелено-левом фронту (ЗЛФ), који је такође део листе „Србија против насиља“ на предстојећим изборима, износи исто 1.200 динара.

Странка Заједно је својим статутом предвидела наплату чланарине, али како су нам рекли у тој партији, то још није заживело у пракси.

Председник недавно формираног Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић за Н1 је рекао да тек планирају увођење чланарине чију ће висину одредити Председништво покрета.

Још једна чланица проевропске коалиције – Демократска странка (ДС) – има нешто сложенији систем наплате чланарина која, у зависности од функције, износи између 500 и 5.000 динара на годишњем нивоу.

Што се странака деснице тиче, у Новој демократској странци Србије (НДСС) су за Н1 рекли да је чланарина добровољна, износи до 3.000 динара годишње, и углавном је плаћају функционери странке.

Народна странка нема обавезну чланарину, већ чланство и функционери странке могу уплатити донације странци на добровољној бази.

Чланарину не наплаћује ни Српски покрет Двери.

У странци ЛСВ-Војвођани за Н1 су рекли да чланарина није обавезна категорија.

У Социјалдемократској странци (СДС) Бориса Тадића нису одговорили на питање Н1 о износу чланарине, али у Правилнику истакнутом на званичној интернет презентацији те политичке организације стоји да су чланови дужни да плаћају чланарину у висини одређеној Одлуком Главног одбора или у износу до просечне годишње нето зараде у Републици Србији, када је може уплатити у целости или ратама, динамиком по избору.

Б. Н   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар