Почетна » Ко је Милан Момчиловић: Српски Новицки осваја Америку, рађа се нова НБА звезда

Ко је Милан Момчиловић: Српски Новицки осваја Америку, рађа се нова НБА звезда

од Други Пишу
0 коментар

Млади 18-годишњи кошаркаш све више привлачи пажњу.

Велику позорност српске јавности изазвало је име Милана Момчиловића, младог кошаркаша који је у Америци стигао да покаже и раскошни таленат пред очима Леброна Џејсма.

Кошаркаш коме се најављује велика каријера сјајним потезима у дуелу са Бронијем, сином звезде Лејкерса, постао је главна прича на оба краја океана.

Момчиловић (18, 203цм) је преузео одговорност када је било најважније. На седам секунди до краја је фаулиран при шуту за три поена, погодио је два слободна бацања и довео тим до 65:62, а потом у продужетку донео победу тиму.

Играјући за средњу школу „Пивоки“ у Висконсину бележио је 17,6 поена и 8,8 скокова, и био лидер екипе у међушколском шампионату.

Био је изабран прошле године за најбољег играча западне дивизије Вудланд конференције, са просеком од 16,7 поена, 7,1 скокова и 2,5 асистенције.
Посебно импресиван био је на „Најки лиги“ за младе одржаној у Луисвилу почетком јула, где је и засенио Леброновог наследника и постизао 23,2 поена поена по мечу.

Неколико месеци раније је на истом такмичењу у Орланду погодио чак 15 тројки.

Оно што га већ сада краси јесте сјајна техника и покретљивост, а многе је у Америци подсетио на легендарног Дирка Новицког због сличног стила игре.

Вешт у игри на ниском посту, поседује сјајан шут из окрета, такозвани „фејдавеј“ који попут Немца изводи с једне ноге. Поред тога има сјајну контролу лопте и меку руку, па је опасан из свих позиција.

 

Већ су прављене и видео компилације у којима се његови потези пореде са најбољим европским кошаркашем у НБА свих времена.

Према проценама стручњака, сматра се седмим најбољим играчем у Америци на позицији крилног центра у генерацији и тек се очекује његов напредак како техничке карактеристике буде пратио и физички развој. У зависности од тога остаје да се вид да ли ће у сениорској кошарци играти као крило или крилни центар.

То је довело до тога да је добио понуде са девет различитих колеџа за сезону 2023/2024 када ће после завршене средње школе стећи право да игра. Међу заинтересованима су били елитни програми попут Вирџиње, УЦЛА, Мичиген стејта, док се незванично спомињао и славни Кентаки, а одушевљење није крио ни Џон Калипари који је створио играче попут Ентонија Дејвиса.

Ипак, Момчиловић је преломио и одучио да игра за Ајова стејт, јер је пресудила упорност тренера Ти Џеј Оцелбергера.

„Показао је од почетка да ме жели. Уложио је време, није се поколебао“, рекао је Момчиловиц́, наводец́и већи број Оцелбергерових посета током његовог регрутовања.

 

@strictlybball What a heartbreaking ending… 😳 #strictlybball ♬ original sound – StrictlyBBall

Момчиловић је истакао да су тако изградили посебан однос.

„Изградили смо јаку везу од почетка, а очигледно је и сада исто тако, и драго ми је да сам донео одлуку и да ми телефон неће толико звонити наредних дана“.

Најраније прогнозе за 2024. годину га виде као пика друге рунде на драфту, али је у овој фази то прилично непоуздано, јер ће његове будуће партије на колеџу дефинисати и његов НБА потенцијал.

 

Момчиловић потиче из српске породице, рођен је у Сједињеним Америчким Државама, у које су његови родитељи избегли током ратних сукоба на простору бивше Југославије.

Дом су пронашли у савезној држави Висконсин, у којој је изузетно заступљена српска заједница. Отац Никола који је члан хора православне цркве и мајка Зорица су љубав према отаџбини пренели и на Милана.

Његов млађи брат Лука такође се бави кошарком, док старија сестра Маја активно игра одбојку.

Foto: Youtube/Evan Flood/PRintscren

Душан Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар