Почетна » БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Има превише Шојића спремних да се продају за сто евра!

БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Има превише Шојића спремних да се продају за сто евра!

од admin
0 коментар

Борко Стефановић Рођен је 1974. године у Новом Саду. Гимназију је завршио у Сремским Карловцима. Дипломирао је на новосадском Правном факултету. У децембру 2016., након чланства у ДС-у оснива Левицу Србије.

Левица од оснивања до данас?

-Ми смо данас ван парламентарна странка и самим тим ситуација је много тежа него за оне који су успели да уђу у Скупштину Србије. Ми нисмо хтели да правимо никакве компромисе са оним за шта се залажемо, у борби за живот достојан човека у нашој земљи. У том смислу ћемо и наставити. Странка се није распала, људи су на окупу и настављамо да радимо и даље. Све то зависи од много чега, да ли ће странка наћи средства, нове људе који нам прилазе итд. Настављамо да радимо као и до сада са још већом убеђеношћу да ћемо постићи успех у следећој изборној години.

Колико је угрожена воља бирача, такозваним прелетачима, и шта урадити да до тога не долази, с обзиром и да је ваша странка имала таквих случајева ?

-Ја сам поносан да кажем да ми имамо само једног прелетача и то на општини Врачар. Можда је то зато што нисмо постигли већи успех, јер да јесмо вероватно би имали више прелетача. Тај проблем може да се реши само променом изборног система, тако што ће се или укинути локалне Скупштине, оно што ми предлажемо, и да људи бирају своје представнике по имену и презимену, или да странка буде власник мандата. Не може да буде пропорционални систем а да одборник буде власник мандата. То је драстично кршење воље грађана и извор за све општу политичку корупцију, што се и дешава сваког дана у Србији. Као што видите, овако никада није било и то обесмишљава изборе у сваком погледу. Или да променимо систем или је, можда, боље и не учествовати на таквим изборима. Или, пак, ако учествујемо да као из неких општина онако ставимо маме, тате, жене, рођаке и људе за које знамо да нас неће издати. Боље да нам се смеју за непотизам, него да нам се смеју за прелетање.

Колико познајете политичке прилике на подручју ГО Гроцка?

– Знам их довољно да је потпуно јасно да у Гроцкој већ доста дуго је једна странка апсолутно доминантна, да не кажем један човек. Тај човек, односно Сима,  одлучује о свему, највише о томе ко ће где да се запосли. У Гроцкој су људи просто у борби за егзистенцију заборавили да се боре за неко боље сутра, гледајући заиста шта је за њих боље већ гледају од данас до сутра да обезбеде своју децу и себе кроз страначко запошљавање. У Гроцкој није, нажалост, ништа другачија ситуација као и у остатку Србије а Гроцка је велика општина која има велики потенцијал који није довољно искоришћен. Људи ће временом видети да напредњаци нису у стању да Грочанима реше кључне проблеме. Наш задатак је да тај период, док се виде њихов недостаци и незнање и лоповлук, може бити што краћи.

У току предизборне кампање активисти Левице су били нападнути од стране напредњака у Винчи. Шта се дешава са тим случајем, односно да ли је Левица предузела неке правне кораке како би починиоце извела пред лице правде?

-То је био један кукавички, класично напредњачки напад у ноћи од стране, такозваних, жестоких момака који су после награђени позицијама у Скупштини ГО Гроцка, што ме не изненађује. Ми смо случај пријавили и наравно да не очекујемо да полиција или било ко уради ишта око тога, зато што у Гроцкој као и у остатку Србије где су напредњаци влада мрак. Као и тај мрак те изборне ноћи, тако су увели и трајни мрак у општини Гроцка који ће гледати онако да зацементирају. Наш задатак је да им то не дозволимо уз подршку грађана Гроцке који не желе да живе тако што ће један човек да бира ко ће где од деце да им ради, по којим критеријумима и слично. Када такав политички талог у ноћи с леђа нападне неког и сипа му уље на главу, то показује како они виде Гроцку у будућности. Као један Вилајет где ће иста екипа да одлучује ко ће да добије батине а ко ће да ради. Другим речима, ко ће да једе а ко неће да једе.

Да ли на политичкој сцени има Шојића?

– Има. Иако је Павић писао ту серију, желећи да карикира али није био свесан колико ће да погоди реалност, садашњост, а вероватно и будућност. Има превише Шојића. Људи без скрупула, без морала спремни да се продају за сто евра. То гледате сваки дан. За мене су сви ти прелетачи Шојићи. Што је средина мања а беда све већа као и незапосленост, толико имате више шансе да сретнете вашег локалног Шојића.

Ви толико верујете у идеју Левице, да сте због ње и име променили?

– Није ствар толико ни у идеји Левице, колико је ствар у томе да је било јасно да ће Изборна комисија да нам одбије 11 000 потписа и да их баци у смеће, да ми то нисмо урадили. Ми смо знали шта нам се спрема и због тога сам то урадио. Ја нисам променио име у Марко или Ђорђе, ја се цео живот зовем Борко и сви су ме тако звали. Не осећам да сам ја сада нешто драстично променио, већ сам само скратио име.

Свирали сте у панк- рок групи „Генерација без будућности“. Да ли у Србији заиста живи тренутно таква генерација?

-Нажалост, да. Морамо све да урадимо да тај назив негирамо и да покажемо да у Србији не живе генерације без будућности. Најважније у свему томе је постићи да Србија коначно почне да ради и да се људи у Србији запосле и да имају плату од које могу да живе. Ово сада је животарење и сиромаштво које нам власт намеће својом неспособношћу. Да се разумемо, то како ће људи живети у Гроцкој зависи од Вучића, зато што он бира све те људе да представљају грађане. Грађани гласају за Вучића, а у ствари гласају за Симу односно за његову екипу, а њих је бирао Вучић. Не треба нико да има илузију. Јако је велика трагедија што нам толико омладине одлази из земље и што не види своју будућност у Србији. Кад људи устану једног јутра и кажу „ја знам шта хоћу и за кога ћу да гласам“ и то без страха, тада ће нам бити боље. Докле буду гласали на основу тога што их Вучић лаже с телевизије, ова земље се креће дубље у провалију.

 

 

Разговор водио: Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар