Почетна » Монтгомери о изјави Изетбеговића: Међународна заједница треба да реагује

Монтгомери о изјави Изетбеговића: Међународна заједница треба да реагује

од admin
0 коментар

„Постоји историја нестабилности, а то обухвата БиХ, Косово и Македнију, а Србија је већ неколико година фактор стабиности у региону и то је веома важно, али не може Србија сама да начини овај реигон стабилним када се дугорочно гледа. Потребна је помоћ суседа у региону и међународне заједнице, а не видим вољу, жељу и енергију међународне заједнице да предузме кораке да ове поменуте земље учини стабилнијим“, рекао је Монтгомери гостујући на РТС-у.

Монтгомери истиче да је изјава Изетбеговића још један пример нечег што је провокативно и опасно, с обзиром да сви знамо да у БиХ свака већа одлука мора да буде одобрена од три народа.

„Његова изјава је свакако једнострана и такве изјаве воде само већој нестабилности у региону. Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати на његову изјаву и на провокацију коју је она изазвала пошто су у прошлсости реаговали и на изјаве Милорада Додика, које су биле по њиховом мишљену биле провокативне“, навео је Монтгомери.

„ЕУ не притиска довољно Приштину“

Монтгомери je изјавио да Европска унија није извршила довољно јак притисак на Приштину да испуни своје обавезе и да би Србија требало да у преговорима са ЕУ, у оквиру поглавља 35, обустави све док косовска страна не спроведе свој део договореног.

Он је, такође, рекао да на вишим нивоима власти у Вашингтону не постоји велико интересовање за Балкан, додајући да није сигуран ни да би председник САД Доналд Трамп могао овај део света да пронађе на мапи.

„Мислим да, нажалост, ЕУ није довољно притисла (Албанце) да то ураде, а истовремено врше притисак на Београд да учини све више и више. Тужна стварност је што је поглавље 35 у преговорима са ЕУ било прво поглавље које је отворено и биће последње“, рекао је Монтгомери.

Према његовим речима, то значи да ће Србија до краја процеса бити суочена са све више захтева.

„Можда је ово недипломатски, али бих вашем председнику саветовао да се захвали и каже да намеравате да радите оно што је ваш део, али све док Приштина не спроведе овај важан део споразума који је потписан пре неколико година, ви нећете више ништа да радите. ‘Немојте са нама ни разговарати о Косову док све остане како јесте односно све док Приштина и Косово не спроведу овај важан део споразума’ – то бих урадио да сам на месту вашег председника“, рекао је Монтгомери.

На питање како коментарише то што још није основана Заједница српских општина, Монтгомери је рекао да више није дипломата, па може отворено да износи свој став и каже да косовски Албанци немају никакву жељу да спроведу тај део споразума и да одлажу његову примену.

За будућност дијалога Београда и Приштине, он каже да ће бити веома тешка, јер је стварност таква да не постоји права снажна и јака влада или консензус у Приштини како поступити по том питању.

Према његовим речима, једино о чему се Албанци на Косову слажу то је мржња и страх према Србима.

„Када год се неко друго питање потегне странке у Приштини ће потегнути неко српско питање, јер они немају више никакву другу политику на коме заснивају свој став и то ће се наставити. Биће сталана борба да се они наведу да спроведу споразуме које су потписали, а камоли нешто друго у будућности“, поручио је Монтгомери.

Монтгомери каже и да Албанци са Косова више слушају САД, али да треба да видимо укљученост и једне и друге стране да би ово функционисало како треба.

„Ако покушамо да препустимо то решење само ЕУ, то неће бити добро“, додао је он.

„У Вашингтону не маре много за Балкан“

Монтгомери, такође, истиче да нико на вишим нивоима власти у Вашингтону не мари много за Балкан.

„Нисам сигуран да би Трамп могао да нађе на карти Балкан када би му неко то тражио. Треба нам снажније вођство у Вашингтону, треба више људи да ради за Балкан, јер овај регион је веома нестабилан и Србија доприноси стаиблности у региону, али за дугорочно решење треба нам активније учешће које тренутно не видимо од стране САД и ЕУ“, рекао је бивши амерички амбасадор.

Монтгомери је рекао да је високи званичник САД Брајан Хојт Ји имао необичну изјаву да Србија не може да седи на две столице, али да то не представља општи став, као и да не види разлога да Србија не сарађује истовремено са Русијом и да иде ка ЕУ.

„Мислим да је Србија остала мирна и тиха у озбиљном сукобу између Русије, САД и ЕУ. Овај сукоб се све више заоштрава сваким даном и настаје колетерална штета у случају Србије. Нема разлога зашто Србија не би могла да буде у пријатељским односима са Русијом, а да у исто време иде ка ЕУ. И Србија је ипак овде ухваћена у великом сукобу, али то није њена грешка. Ваша влада мора да нађе танку линију како то да избалансира, јер како се буде тај сукоб заоштравао, тражиће се места широм света, где ће доћи до главних сукоба, а Србија је једна од тих тачака, а ништа није крива“, истакао је Монтгомери.

Његов савет је да би требало да се држи подаље од тог сукоба у највећој могућој мери, јер је веома озбиљан и у тренутку кад људи сматрају да је тешко директно напасти Русију, онда ће пробати то да ураде на друге начине и да нико не жели да се нађе заробљен у тој клопци.

Када је реч о српском хуманитарном центру у Нишу и да ли треба допломатски статус доделити запосленима у том центру, Монтгомери каже да добро зна шта значи дипломатски статус и да је упознат са свим сличним добротворним организацијама и да они немају дипломатски статус.

„Овде смо упали у клопку јер превише времена трошмо на разговере о том центру у Нишу, уместо да се бринемо важнијим питањима. Мора да се пронађе начин да се то реши, можда неће имати дипломатски статус, али да имају одређене привилегије да могу да прибављају залихе, да им се помогне, све може да се реши ако то људи желе. Превише времена се троши на разговоре о овом центру“, додао је он.

Монгомери је, коментаришући могућности ванредних парламентарних избора у Србији, рекао да, ипак, мисли да се председник Србије Александар Вучић неће за то определити, јер би то значило и успоравање економског напретка и реформи.

„Друго, увек је неизвесно шта ће се десити на изборима и да ли ће то довести до још веће већине у скупштини, пошто је познато да је ваш председник познат по унапређењу економије и српске привреде, ако знамо да ће избори бити најављени сви ће размишљати о кампањи и именовању нових министара, тако да ће то успорти процесе економских реформи. Мислим да ће се ваш председник определити да настави како је до сада да би успео да спроведе све законе и реформе без избора“, закључио је Монтгомери.

Он, такође, каже да мисли да Србија ипак неће постати за четири године чланица ЕУ и да ће то потрајати мало дуже.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар