Почетна » ЗЛФ: Заштита жена од партнерског насиља не сме остати мртво слово на папиру

ЗЛФ: Заштита жена од партнерског насиља не сме остати мртво слово на папиру

од Други Пишу
0 коментар

Аутономни женски фронт изражава најдубље саучешће породици и пријатељима убијених жена у Беочину. Неприхватљиво је да након чак 28 фемицида у 2023. години, започињемо нову годину са двоструким фемицидом и трагедијом која је могла бити спречена. Овај догађај јасно показује да је систем опет заказао кад су у питању заштита и безбедност жена.

Сигурност, безбедност жена и адекватно кажњавање починилаца насиља не смеју бити само мртво слово на папиру. Редовно пријављивање насиља, као и мере попут забране приласка без доследне примене не гарантују безбедност жена.

Зелено-леви фронт се залаже за одлучнији институционални одговор на насиље над женама, који укључује темељну процену ризика, ревносну и правовремену координацију свих институција. Неопходно је и и укључивање женских организација у системски одговор, који ће укључити феминистичку перспективу која је у другим државама помогла у решавању проблема насиља над женама. Такође, неопходно је успоставити централну евиденцију и регистар свих случајева насиља над женама, а посебно механизам на националном нивоу за праћење и анализу случајева фемицида (Фемициде Wатцх). Захтевамо установљавање дисциплинске и друге одговорности стручњака за поступање у случајевима фемицида.

Зелено-леви фронт ће наставити као и до сад да се својим институционалним деловањем, али и другим облицима политичког активизма, бескомпромисно бори за безбедан живот свих жена у Србији без страха од насиља.

Можда ти се свиди

Оставите коментар