Почетна » Протест опозиције 16. јануара у 18х, испред РИК-а

Протест опозиције 16. јануара у 18х, испред РИК-а

од Други Пишу
0 коментар

Нови протест опозиције биће одржан 16. јануара, на дан убиства Оливера Ивановића, а почеће испред РИК-а у 18х.

Главни разлог протеста је што још није решено убиство некадашњег лидера грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“, који је убијен 2018. године у Косовској Митровици испред просторија његове странке. Такође, разлог су и тврдње опозиције да су избори који су одржани 17. децембра на парламентарном, локалном и београдском нивоу били покрадени.

Протест почиње у 18 сати испред Републичке изборне комисије (РИК) у Улици краља Милана. Према плану организатора, окупљени ће кренути затим у шетњу и запалити свеће у Цркви Светог Марка.

„У међувремену ћемо изаћи са детаљнијим плановима, куда ћемо да идемо, ко ће да говори“, најавио је потпредседник Демократске странке Миодраг Гавриловић испред Вишег јавног тужилаштва, где је говорио о кривичној пријави против одговорних због наводног уписивања бирача у бирачки списак без правног основа.

Опозициони протести због изборне крађе имали су паузу од 29. децембра, а 30. децембра одржан је протест иницијативе „ПроГлас“ због прекрајања изборне воље. Више од 10.000 људи петало је тада од Теразијске чесме до Уставног суда, а успут су симболично показивали „црвене картоне“ институцијама.

Претходно су се окупљенима обратили неки од иницијатора ПроГласа и политичари, а бурно је поздрављена потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, која је пре тога 12 дана штрајковала глађу у згради Републичке изборне комисије.

Foto n1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар