Почетна » Нови Оптимизам: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД УБИСТВА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА

Нови Оптимизам: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД УБИСТВА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА

од Други Пишу
0 коментар

У Зрењанину је данас, уторак, 7. марта, одржана конференција за новинаре на којој су најављене активности за суботу 11. марта, када ће бити обележене две деценије од убиства првог демократског премијера Србије Зорана Ђинђића.

На конференцији су говорили оснивач Новог Оптимизма, Бранислав Гута Грубачки, чланица УО Новог Оптимизма и професорка социологије Сенка Јанков, као и Алиса Коцкар, повереница Демократске странке за Зрењанин, суорганизатор овог догађаја.

Они су указали да је данас када се у Србији негира лик и дело Зорана Ђинђића и његова борба за демократску, европску и модерну Србију, те рехабилитују одговорни за његово убиство, од посебне важности да се грађани подсете на вредности за које се залагао др Зоран Ђинђић, двадесет година после његове смрти.

Грубачки: Убиство др Зорана Ђинђића најстрашнији догађај за српско друштво у 21. веку

Указујући да је Нови Оптимизам, као покрет који је настао у Зрењанину, организатор догађаја којим ће се обележити две деценије смрти др Зорана Ђинђића, Бранислав Грубачки је истакао да је сећање на првог демократског премијера неопходно јер је то трагедија са којом се Србија још увек није сасвим суочила.

“Пре 20 година је стрељан први демократски премијер Србије др Зоран Ђинђић. Та чињеница је до те мере трагична да данас свако ко иоле промишља стварност не може да схвати домете трагедије тог чина”, рекао је Грубачки.

Грубачки је казао да је он 2003. године као посланик у Народној Скупштини, који је изабрао др Зорана Ђинђића за премијера, био свестан страшног периода који Србији предстоји.

“После тог немилог догађаја који је можда један од најстрашњих догађаја у 21. веку који је снашао српског друштво и српску демократију, ја сам изашао из политичког живота из простог разлога јер се нисам помирио са чињеницом како су политички актери, између осталог и они којима сам ја припадао, третирали тај чин”, нагласио је Грубачки.

Објаснио је да је након тога основан покрет Нови Оптимизам који је сваке године на трибинама са грађанима, како 5. октобра тако и 12. марта, покретао важне друштвене теме.

“Желили смо да људе подсетимо колико су та два датума важна, како пети октобар тако и велика несрећа стрељање првог демократског премијера 12. марта, као трагедија која је Србију променила и из које се још увек није извукла”, оценио је Грубачки.

Према његовим речима, након неколико година бављења овом темом Нови Оптимизам је, као зрењанинска организација, 2008. године на петогодишњицу од убиства Зорана Ђинђића, иницирао прикупљање потписа за преимемовање једног од зрењанинских тргова у име убијеног премијера.

Како је објаснио, тадашња локална власт на челу са ДС уважила је ту иницијативу и две године касније 9. маја на Дан победе и Дан Европе други по величини трг у Зрењанину добија назив Трг др Зорана Ђинђића.

“Зрењанинска јавност је својим капацитетима третирала годишњицу убиства, на начин на који је могла или колико је имала снаге. Ми смо помислили пошто је Нови Оптимизам потекао из Зрењанина управо овде желимо да обележимо 20 година од убиства др Зорана Ђинђића и то на самом Тргу др Зорана Ђинђића”, поручио је Грубачки.

Коцкар: Србија мора да настави путем Зорана Ђинђића, а то је пут Европе

Повереница Демократске странке за Зрењанин, Алиса Коцкар, изјавила је да 20 година после убиства Зорана Ђинђића у Србији се дешава ревизија историје и недовољно указује на значај улоге коју је имао први демократски изабрани премијер Србије.

“Свакога дана, а посебно у марту грађанима се пласирају полуинформације, својатају се лик и дело, манипулише се чињеницама и није случајно што је осуђени ратни злочинац капетан Драган пре само неколико месеци дошао на идеју да покрене петицију да се ослободе убице Зорана Ђинђића”, упозорила је Коцкар.

Она је оценила да већина људи млађих од 40 година у Зрењанину као и у Србији данас тешко могу да кажу ко је био Зоран Ђинђић, за шта се залагао и какво је наслеђе оставио.

“На нама је, посебно на ДС али и различитим организацијама, покретима и грађанима, који се сећају заоставштине и Зорана Ђинђића, да подсећамо наше суграђане и суграђанке ко је он био и шта је оно што је за нас урадио. Да су Александар Вучић и ово што живимо данас сушта супротност за шта се Зоран Ђинђић борио и залагао”, изјавила је Коцкар додајући да је сваки покушај поистовећивања садашње власти не само манипулација него и “чист безобразлук”.

Према њеним речима, Ђинђић се борио против хаоса који га је дочекао и тако Србију вратио на мапу Европе.

“На том се путу стало и наша је дужност сада да наставимо тим путем, да покушамо да мотивишемо људе, да се изборимо и наставимо да решавамо тај хаос”, рекла је Коцкар.

Јанков: Србија заборавља на наслеђе Зорана Ђинђића

Чланица УО Новог Оптимизма и професорка социологије у средњој школи Сенка Јанков оценила је да се са трагедијом убиства Ђинђића десило урушавање друштвеног система и свих области, које се наставља до данас. Упозорила је да српско друштво полако заборавља све оно за шта се Ђинђић борио.

“Наше друштво колико год је било заузето преживљавањем и покушајима да се снађе у свим успонима и падовима који су произашли из овог догађаја, почело је да заборавља све фантастичне ствари које су почеле да се дешавају са Зораном и темеље које је он покушао да постави који би учинили, да је остао жив, да живимо живот достојан човека, у центру Европе и да на неки начин будемо поносни на то за шта смо се изборили”, изјавила је Јанков.

Јанков је објаснила да жели да учествује у обележавању 20 година од убиства Зорана Ђинђића због разумевања значаја наслеђа Зорана Ђинђића и лошег стања у образовном систему, који не подстиче младе људе да се боре за промене и демократију.

“Образовни систем нам говори да наше друштвено очекивање да ће млади да буду ти који ће да изнесу промене, разумеју потребу за променама, да својим гласовима на изборима учине нешто је поприлично илузорна и далека од онога што је истина. Обзиром да сам у школи скоро 15 година примећујем тај пад разумевања значаја појма демократије, као ангажовања и одговорности”, истакла је Јанков.

Јанков је упозорила и да држава систематски ради на темељном гушењу сваке слободне мисли и сваке могућности развоја критичног мишљења.

Обележавање две деценије од убиства првог демократског премијера Србије Зорана Ђинђића у суботу, 11. марта, у 11 часова, у Зрењанину, на Тргу др Зорана Ђинђића, почеће полагањем венаца, после чега ће се присутнима обратити професор ФПН у Београду Чедомир Чупић.

На истом месту, глумац Игор Филиповић подсетиће нас на Ђинђићеве поруке наде и оптимизма, изречене у његовом кратком политичком веку, али које су постале визија модерне Србије. Сећање на Зорана Ђинђића наставићемо у Клубу Зона (адреса Сарајлијина 2А), где нас очекује предавање социолошкиње из Зрењанина Сенке Јанков. Уследиће и емитовање инсерата из филма “Има наде – др Зоран Ђинђић у Зрењанину” аутора Душана Јуванина.

Можда ти се свиди

Оставите коментар