Почетна » Од пушачке зоне до септичке јаме

Од пушачке зоне до септичке јаме

од admin
0 коментар

Пушачка зона на Аеродрому „Никола Тесла“ коју је пре неколико дана отворио министар здравља Златибор Лончар, последње је у низу бизарних свечаних отварања у Србији.

У протеклих шест година, од кад је СНС на власти, свечана врпца пресецана је на лифтовима, контејнерима, оградама, а свечано су отваране кућице за врапце, степенице, семафори, септичке јаме и јавни WЦ-и на гробљима.

Владајућој странци је очигледно сваки догађај повод за маркетинг, али на поједине потезе позавидели би им и чланови сатиричног портала Њуз нет.

Уредник овог портала Марко Дражић каже за Данас да када се Њуз појавио пре осам година, многи су их питали да ли верују да ће моћи нешто да промене у друштву, сумњајући да такву моћ имају.

– Ипак, када погледамо шта је све свечано отворено у последње време, питамо се да ли неки политичари црпе инспирацију из овога што радимо. Али, биће да је одговор негативан, јер нам много овога никад не би пало на памет. Један од наших старих текстова је говорио о политичару који је свечано отворио кесицу чипса, што нам је у оно време деловало као фини апсурд, али када погледам свечана отварања семафора, ограде, тоалета, сада и министра здравља који отвара пушачку зону, наш текст ми делује као знатно мањи њуз од ових примера – каже Дражић.

Пушачка зона јесте била потребна београдском аеродрому, али поставља се питање чија је идеја да је отвори баш министар здравља. Иако је уприличио свечаност, Лончар је, ипак, нагласио да је пушење штетно, те да је свако ковач своје среће.

Од бројних необичних напредњачких „свечаности“, издвајају се отварање септичке јаме и јавног WЦ-а на гробљу, обе на територији Лесковца. У Мирошевцима код Лесковца почетком године пред камерама је отворена септичка јама за потребе локалне основне школе. Многе новинарске екипе нису се појавиле упркос позиву јер су мислиле да је у питању шала. Јавни WЦ на гробљу поред капеле свечано је отворио сам градоначелник Лесковца, Горан Цветановић.

Ипак, пионир бизарних отварања је актуелни министар одбране Александар Вулин, који је у том смислу био најактивнији док је био министар за рад и социјална питања. Он је у Апатину 2015. свечано пустио у рад нови лифт у Дому за старе и пензионере. Истим се и провозао како би се уверио да ради. Претходно је свечано доделио 12 беби аларма родитељима деце са оштећеним слухом, а деци из Центра за церебралну и дечју парализу свечано је уручио пакетиће чија вредност је била испод 200 динара, јер је у њима била поморанџа, чоколадица, сокић и кекс. Уследиле су прозивке на друштвеним мрежама, а Вулин се правдао да није знао шта је у пакетићима, иако је позирао у моменту док их пакује.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић крајем 2016. свечано је у рад пустио семафор. Дивљење новом семафору исказале су и његове колеге из управе као и бројни грађани. Идеју о отварању семафора превазишао је директор Завода за изградњу Новог Сада Дејан Мандић, који је новинаре позвао на свечано отварање почетка радова изградње семафора. У преводу, показао им је рупу где ће након радова бити постављен семафор. Када су се камере разишле а радници почели да буше, пресекли су главну водоводну цев па је део града остао без воде. Догађај је у јавности познат као свечано отварање рупе.

У октобру 2016. године војна делегација укључујући генерале, мајоре и капетане, на челу са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, свечано отворила обновљену ограду око Официрског дома, дугу 260 метара.

Црвена врпца на контејнерима пресечена је неколико пута. Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић учинио је то почетком ове године, следећи пример колеге из београдске општине Палилула. Наиме, председник ове општине Александар Јовичић прошле године је свечано пустио у рад нове контејнере на Карабурми, фотографисао се са њима, отварао поклопац и проверавао садржај, мада су били празни.

Једна од првих активности градоначелника Београда Зорана Радојичића била је свечано отварање кућица, односно хранилица за врапце. Догађај је медијски пропраћен, те је остало забележено да су врапци „птице селице“ и да би требало да учинимо све да њихова бројност у Београду буде све већа. Кућицама дречавих боја сигурно не, упозоравали су стручњаци, јер се врапци њих плаше.

Културолог Ратко Божовић каже за Данас да је Србија земља у којој све што је немогуће, постаје могуће. Чињеницу да напредњаци од свакаквих бизарности праве маркетинг објашњава тиме да смо ми стално у некој предизборној кампањи.

– Ма колико та свечана отварања нама изгледала апсурдна, она имају ефекта на бираче којима се обраћају. Не заборавите да ми имамо преко милион функционално неписмених грађана. У овој земљи све је маркетинг, па и отварање септичких јама или чињенице да министар здравља отвара зону за пушаче – истиче Божовић. Бахатост је, додаје, попримила размере стихије јер владајућа структура мисли да зна све и да може све.

– Популизам увек има елементе кича и неадекватности. Да не говоримо о естетици и етици. Уз апсолутну неодговорност за оно што чините, добијате кошмар у вредносном систему у који се бизарна свечана отварања апсолутно уклапају – закључује Божовић.

Гашич отворио степенице

У време док је био градоначелник Крушевца, садашњи директор БИА Братислав Гашић свечано је отворио реконструисано степениште са новим рукохватом. Атмосферу на том догађају употпунили су шарени балони, постављени на сваком степенику.

Катарина Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар