Почетна » Одбор за економију Срце: Шпекулација и корупција – крвна слика Србије!

Одбор за економију Срце: Шпекулација и корупција – крвна слика Србије!

од Други Пишу
0 коментар

„Кредитни рејтинг је крвна слика сваке земље“, изјавио је министар Мали, настојећи да личним нападом на Здравка Поноша скрене пажњу са горућих проблема српских финансија.

Без намере да улази у непримерену политикантску дискусију, Србија центар је анализирао податке Министарства финансија како би скенирао ’крвну слику’ Србије. Налаз: српске финансије јасно показују степен превара и корупције у коју је огрезла СНС власт.

Рејтинг агенција Фич (Фитцх) потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, што представници НБС и Министарства финансија представљају као рејтинг „на корак до инвестционог“. Али тај корак је изгледа џиновски, као што је џиновска разлика између инвестиционог и рејтинга Србије ББ+ који се према квалификацији Фич-а оцењује као „нон инвестмент – спецулативе“ односно шпекулативан, неинвестициони. Исти овај рејтинг имају и: Вијетнам, Парагвај, Колумбија, Мароко, Оман и Македонија.

Од 2012. године Србија има троми просечни привредни раст – у просеку 2,6 одсто, што је за трећину ниже од просечног привредног раста у време демократских влада (3,8 одсто). Пошто је учешће укупних (19,5 одсто) и страних (6 одсто) инвестиција у БДП-у у оба периода (2002-2012 и 2012-2023) једнако, произилази следеће: (1) СНС не управља ефикасно инвестицијама и није у стању да оствари ни приближно исти привредни раст као у периоду демократских влада, (2) присутан је изразито висок степен корупције у коришћењу инвестиција – најмање једна трећина вредности инвестиција односно 7 одсто БДП-а годишње заврши у коруптивним каналима (5 милијарди евра у 2023. г), (3) Србија је по учешћу приватних инвестиција на дну региона и Европе (зато што су приватне инвестиције најмање подложне корупцији). Због свега наведеног Србија је према Глобалном индексу организованог криминала прва земља региона (и трећа у Европи) по утицају организованог криминала на државу!

Уколико свој друштвени и економски поредак заснујемо на демократским вредностима и начелима друштва једнаких шанси, Србија може остварити много бржи привредни раст и бољи животни стандард од садашњег.

Странка Србија центар је припремила програм економских реформи, у чијем фокусу је социјално одговорна економска политика и снажан привредни раст. Економске мере биле би усмерене ка трајном повећању минималних и медијалних зарада за најмање 15 одсто, подстицању домаћег предузетништва и борби против монопола који одржавају нереално високу вредност потрошачке корпе. Да би ојачао доступно становање Србија центар се залаже за улазак државе у велики инвестициони циклус вредности 10 милијарди евра за изградњу најмање 200.000 станова, уместо мегаломанског улагања у ЕXПО. Ови станови би уз повољне кредитне услове бити доступни по ценама од 40-50.000 евра за младе и запослене у виталним друштвеним делатностима (образовање, здравство и др).

Можда ти се свиди

Оставите коментар