Почетна » Понош: Србија је Вучићева парламентарна прћија

Понош: Србија је Вучићева парламентарна прћија

од Други Пишу
0 коментар

Председник покрета Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош оценио је данас да се у односу Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије није десило ништа спектакуларно, јер су они у „бизнису узајамног џепарења“ и преотимања јавних предузећа, Србијагаса и сличних.

Није то коалиција направљена због државних интереса, и то „џепарење“ ће да се настави, само што ће сад још већи део плена узумати СНС, рекао је Понош у гостовању на телевизији Нова С.

Он је додао да социјалисти не носе велику одговорност у држави и да на тешким темама “пролазе као пас кроз росу”, али за то је крив сам Вучић, који ће „понети највећи грех“. Понош каже да Вучић “сада черупа СПС пре него поново прођу неокрњени док он буде закретао брод ка западу, као што су на претходним изборима капитализовали проруски наратив за који је он имао ограничења. Дачић ће жртвовати неколико фигура и сарадња ће да се настави”.

Говорећи о могућности превремених избора, Понош је казао да не верује да ће Александар Вучић ићи на то пре него што „неко у његово име потпише неки папир“ за Косово.

Понош је нагласио да приче о ванредним изборима Вучић пласира како би драматизовао ситуацију, јер жели да хомогенизује своју организацију и доведе је у ред, пошто су се многи успавали и пландују као и коалициони партнери.

Према његовом мишљењу, премијер Косова Аљбин Курти је вероватно разочарао Вучића, рачунао је на његову тврдоглавост, а Курти је пристао да ипак прихватио предложени папир за Косово. Зато се председник Србије онако понашао у својој објави на Инстаграму, чиме је нанео штету држави и народу, небитно да ли је био пијан, како неки тврде или не “али свакако није био сав свој”, каже Понош.

Тај документ, сматра Понош, није добар за Србију, због последица за наше интересе на Косову, а са друге стране, оставиће Вучића на власти, јер кад се француско-немачки предлог споразума потпише и почне његова примена, нико га неће притискати због стања демократије и владавине права. “Не ради се о ултиматум, ради се о политичком притиску и ствари нису узми или остави. Не треба ни узети ни оставити, треба разговарати и преговарати. Не може се градити регионална стабилност на рачун дестабилизације Србије” додаје Понош.

Он је додао и да, кад је Вучићу тешко, он крене са причама да га руше стране службе, а „уствари Вучић руши Србију“.

Понош је, коментаришући атмосферу у Скупштини прошле недеље, констатовао да је та „гужва“ била добрим делом исценирана и да зато опозиција треба да селективно опструише рад парламента, посебно планиране седнице, да не дозволи да Вучић од њих „направи саксије“, као што је урадио са министрима. “Како сад ствари функционишу, Србија није парламентарна демократија него парламентарна прћија”, констатовао је Понош.

Он је поновио своју тврдњу да је Вучић у децембру државним авионом путовао у Брисел и имао три састанка, од којих је једва признао само један. Понош каже да га је подсетио и који је био други, али да је трећи најспорнији, јер се тиче дугорочних интереса земље и излази из његових овлашћења. Службена путовања председника не могу бити тајна, а у демократијама јавност је обавештена и о одласцима на одмор шефа државе.

Упитан о графитима који су се ноћас појавили у центру Београда, а којима се позива на протестни скуп за Косово 15. фебруара, Понош је упозорио да не треба искључити могућност да Вучић демонстрира сам против себе, „да пали контрапожар како би се одбранио од правог пожара“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар