Почетна » СРБИ МЕЊАЈТЕ УСТАВ ИЛИ НЕМА НИШТА ОД ЕУ: Ово је најновија УЦЕНА Србији из ЕВРОПЕ!

СРБИ МЕЊАЈТЕ УСТАВ ИЛИ НЕМА НИШТА ОД ЕУ: Ово је најновија УЦЕНА Србији из ЕВРОПЕ!

од admin
0 коментар

– Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа у приступању ЕУ, поглавља 23 и 24, као и броја посланика и многих дугих ствари – рекао је премијер Србије

Србија ће због свог пута ка Европској унији морати да мења свој највиши правни акт, а како Телеграф.рс сазнаје највише промена у Уставу Србије биће у делу који се односи на правосуђе, као и преамбула која говори о статусу Косова и Метохије!

Да би Србија могла да постане чланица европске породице држава, њен Устав мораће да претрпи одређене промене, а поред промена о броју посланика у Скупштини Србије, значајно ће бити измењени делови који се тичу правосуђа, али и статуса Косова и Метохије.

Премијер Александар Вучић оценио је да ће Србија морати да мења Устав у наредне две до три године, али да је потребно да се око промена усагласи цело друштво.

Foto: zakonik.blogspot.com

Он је, гостујући на РТС-у, истакао да то неће бити због Косова, што би, према његовим речима, многи хтели да дочекају на нож.

– Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа у приступању ЕУ, поглавља 23 и 24, као и броја посланика и многих дугих ствари – објаснио је Вучић.

Он је истакао да је неопходно да расправа о томе буде широко вођена и да око тога мора да се усагласи цело друштво.

Foto: Tanjug/AP

У Извештају Европске комисије о скринингу за поглавље 23 јасно се указује да би Србија на свом путу у Европску унију (ЕУ) требало да промени Устав, као што је то урадила например Хрватска и многе друге земље чланице ЕУ!

Скрининг извештај препоручује да се промени Устава приступи врло темељито да би се утврдило шта све треба променити. Основно је било у оцени ЕУ да је политички утицај законодавне власти на правосуђе “превелик, преприсутан”. У том контексту, постојао је захтев да Хрватска например измени свој Устав и да се политика “макне из правосуђа”, што ће бити случај и са Србијом.

Србија ће сигурно морати да мења Устав у делу који се односи на Високи савет судства и Државно веће тужилаца као и да измени и одредбу о забрани изручења својих држављана другим државама, како би могла спроводити европски налог за хапшење.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Говорећи о могућности да се промени Устав, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић раније је рекао да се у преговорима Београда и Приштине правни оквир посматра као нешто што је дато, али да у једном тренутку мора да се уклопи Заједница српских општина у правни систем како бисмо имали правну сигурност. Он је нагласио да ће нас свакако очекивати промена Устава због евроинтеграција.

Према његовим речима, важно је да је српским Уставом предвиђена могућност да се усвоји уставни закон који се односи на Косово и Метохију.

Д. З.    Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар