Почетна » Профит је привремен, Каблар је вечан

Профит је привремен, Каблар је вечан

од Други Пишу
0 коментар

Иницијатива за Пожегу и Зелено-леви фронт / Не давимо Београд осуђују режимско насиље над активистима који су у среду протестовали против изградње непотребног и прескупог стакленог видиковца на Каблару.

Полиција је јуче спречила десетине грађанских и еколошких активиста да присуствују церемонији председнице Владе Србије и руководства Чачка, поводом почетка изградње стакленог видиковца, а потом и ухапсила тројицу активиста из Чачка и Пожеге, јер су носили транспарент којим су исказали незадовољство поводом најављеног пројекта.

“Осуђујемо режимско насиље над грађанима Чачка који су се успротивили још једном коруптивном пројекту, који угрожава наше природне лепоте и ресурсе. Још пре осам месеци су активисти из удружења “Сачувајмо Каблар” указали јавности да би изградња видиковца и потрошња два милиона евра на изградњу била прескупа, као и да би се непотребно угрозили постојећи природни видиковци на Каблару”, изјавио је Богдан Радовановић, представник Иницијативе за Пожегу и Зелено-левог фронта.

Након хапшења активиста, педесетак грађана је блокирало улицу испред зграде полицијске управе у Чачку, захтевајући моментално пуштање на слободу ухапшених активиста, који пуштени на слободу у вечерњим сатима.

Удружење Сачувајмо Каблар је пре 8 месеци саопштило да би изградња тог видиковца, по цени од око два милиона евра, било „непотребно трошење великог новца“ и да би такав објекат ометао визуелни поглед са постојећих природних видиковаца на Каблару. У идејном решењу за изградњу видиковца наведено је да ће “радови на припреми терена бити веома тешки, скупи, ризични и дуготрајни.“

Преко 5000 грађана Чачка су се успротивили и потписали петицију против изградње стакленог видиковца, међутим, пракса владајуће странке да извлачи новац из јавног буџета и пребацује у приватне џепове њихових такозваних инвеститора и извођача радова се наставља, док рачун за такве пројекте плаћају грађани.

Зелено-леви фронт и Иницијатива за Пожегу настављају да инсистирају на праву да искаже противљење сваком штетном пројекту, без страха од полицијске или било које друге репресије, и солидарно стоје уз мештане Каблара који желе да заштите природна добра.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар