Почетна » Јеремић: Заједно са изборима одржати и референдум о одбацивању „француско-немачког“ споразума

Јеремић: Заједно са изборима одржати и референдум о одбацивању „француско-немачког“ споразума

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би са парламентарним изборима истовремено требало да буде одржан и референдум о одбацивању „француско-немачког“ споразума за независност „Косова“, и да „нема бољег тренутка“ за одбацивање тог плана који није донео ништа добро ни Србима на Косову и Метохији нити Србији.

„Одбацивање ’француско-немачког’ споразума на референдуму одржаном заједно са изборима дало би победницима на изборима двоструки легитимитет да у наступу према међународној заједници, пре свега према кључним државама Запада које нису наклоњене Србији, заштите територијалну целовитост државе, што налаже и Устав“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

„Много ће бити лакше ако за то постоји експлицитна подршка народа и ако и власт и опозиција покажу минимум спремности за цивилизован дијалог“, додао је Јеремић у емисији у којој је учествовао са председником Скупштине Србије Владимиром Орлићем.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже за заједнички наступ на изборима свих странака које су за одбацивање „француско-немачког“ споразума и које су за заштиту Срба на Косову и Метохији, најугроженијег народа у Европи западно од украјинског фронта.

„Надам се да ће се такво уједињење догодити. Ко не мисли да је ’француско-немачки’ план вододелница у сваком смислу и да се мора одбацити, а Срби на Косову и Метохији заштитити, тај нам није партнер. Они који нису тако мислили, отишли су из Народне странке“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је ситуација на Косову и Метохији алармантна и да су последњи догађаји, укључујући и сукоб у Бањској, последица „терора режима Аљбина Куртија“.

Председник Народне странке је позвао Орлића да закаже седницу скупштине о Косову и Метохији, и подсетио да се о томе разговара у Европском парламенту и Савету Европе, и да ће се о Косову и Метохији разговарати и 18. октобра на седници Савета безбедности УН.

„Шта је природније него да се о тако важном питању као што је Косово и Метохија разговара и у Скупштини Србије? Са те седнице требало би да буде послата снажна порука јединства нашем народу на Косову и Метохији да држава Србија стоји иза њега. Ви сте други човек државе, шеф парламента, сазовите седницу скупштине, народ то од вас очекује“, рекао је Јеремић Орлићу.

Јеремић је истакао да би Србија требало да приступи поновном формирању државних институција на северу Косова и Метохије, укинутих по Бриселском споразуму из 2013. године, првенствено судова и цивилне заштите, а потом и полиције, и да би такву одлуку донету на седници скупштине требало да спроведе извршна власт.

„У претходних 10 година показало се да нико не може да заштити Србе на Косову и Метохији осим институција Србије, које тамо, нажалост, више не постоје“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да је Србија под притиском Запада и да српској делегацији „неће бити пријатно“ на данашњем састанку Европске политичке заједнице у Гранади, и да се “томе не треба радовати”.

Јеремић је додао да би још теже околности могле да буду на седници Савета безбедности УН и да је зато неопходна агилна дипломатска акција, како се та седница не би претворила у пуко читање лекција Србији да она узнемирава и дестабилизује регион.

„Председник Србије Александар Вучић би о томе требало да разговара са председником Кине Си Ђинпингом, као и са председником Русије Владимиром Путином, ако се буде састао с њим у Пекингу – тај састанак нипошто не би требало избегавати, колико год он изазвао незадовољство западних земаља. Потребно је позвати и председника Бразила Лулу да Силву и послати изасланике који ће разговарати са председницима афричких држава чланица Савета безбедности УН како седница тог тела не би била претворена у дезавуацију дугорочних интереса Србије на Косову и Метохији“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар