Почетна » Протест Крени-промени због извешавања јавног сервиса почео испред РТС-а

Протест Крени-промени због извешавања јавног сервиса почео испред РТС-а

од Други Пишу
0 коментар

Протест покрета Крени-Промени почео је испред зграде РТС-а. Како су раније навели, протест је организован због ћутања јавног сервиса, у вези са ископавањем литијума и компаније Рио Тинто.

Директор кампања „Крени промени“ Саво Манојловић рекао је за Н1 да Влада Србије припрема потписивање меморандума са Европском комисијом о литијуму, као и да је то велика опасност, јер ЕУ одустаје од својих принципа у Србији.

„Истовремено, ми смо као грађани искористили на Уставу засновану народну иницијативу, предложили да се о томе расправља у парламенту. Имате јасне уставне рокове, шест месеци је морало да се расправља о томе. РТС је морао да закаже јавну дебату и након тога смо могли да видимо шта нам је чинити. ЕУ овим директно признаје државни удар који је спровела власт. Ово значи да се ЕУ са овим слаже, и са свим оним што се дешава, и везано за крађу избора, и за медијско изражавање. ЕУ је одустала од демократије, али овај народ који се окупио овде није“, наводи Манојловић.

Како су раније саопштили из овог покрета, на примеру једне теме објасниће колико је проблематично ћутање РТС-а.

Како су навели медијски мониторинг који је спровео њихов тим, указује да „многи медији у Србији спроводе активно лобирање за ископавање литијума“.

Крени-Промени подсећа да је прошле године изашао са тврдњом да је Рио Тинто за лобирање преко медија, аналитичара, инфлуенсера и политичара за 2023. године издвојио два милиона евра.

„Ове године је буџет знатно већи. Вредност за ове две недеље медијског простора који су добили за лобирање за литијум и Рио Тинто (мери се према методологији за обрачун медијског простора) је 358.628 евра“, наводе из овог покрета.

У саопштењу се напомиње да РТС и даље није заказао јавну дебату поводом Закона о забрани ископавања литијума и бора који је предложило 38.000 грађана чиме, како се наводи, крши Закон о јавном информисању.

„Преко 60 научника, професора и академика пре две године подржало је предлог закона о забрани ископавања литијума и бора. Научне студије јасно указују да би ископавање литијума и бора довело до еколошке катастрофе. То су и налази са скупа Српске академије науке и уметности. Ове информације не можемо видети у медијима са националном фреквенцијом, нити на РТС-у“, подсећају из покрета Крени – Промени.

Првобитно, протест је планиран 4. априла, али је због смрти девојчице Данке Илић из Бора отказан.

Подсетимо, у новембру и децембру 2021. године управо је протест испред РТС-а био почетак блокада широм Србије, а све због одбијања те куће да емитује спот против експлоатације литијума.

Блокаде аутопута на које је тада позвао покрет Крени-Промени довеле су до повлачења два спорна закона (о експропријацији и референдуму, касније и до стопирања пројекта Јадар.

Foto Petar Gajić/N1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар