Почетна » СафеЈоурналистс: Претње насиљем новинарима и медијским радницима уживо у ТВ емисији у Северној Македонији

СафеЈоурналистс: Претње насиљем новинарима и медијским радницима уживо у ТВ емисији у Северној Македонији

од Други Пишу
0 коментар

Огнену Јанеском, новинару македонске приватне телевизије ТВ 24, у две емисије уживо 27. јуна, непознати гледалац упутио је претње насиљем против новинара и медијских радника који раде на телевизијама у земљи.

Тачније, током емисије „Во тек“ на ТВ 24, анонимни гледалац је претио да ц́е пребити све новинаре са телевизија, што представља говор мржње према читавој новинарској професији, медијским радницима и телевизијама уопште. Иста особа је додатним позивом у поподневној ТВ емисији „Очи в очи“ вербално запретила Огнену Јанеском речима: „А они који те зову и подржавају, уздижу те до неба, обориц́е те“. Опет исти. Хвала вам на тужби коју ц́ете поднети против мене. А срешц́емо се на другом месту”.

Случај је пријављен надлежном јавном тужиоцу у Скопљу и очекује се брза истрага, како би се случајеви овакве врсте одмах санкционисали.

Из Удружења новинара Македоније (АЈМ) кажу да су овакве јавне вербалне претње новинарима и медијским радницима неприхватљиве. Младен Чадиковски, председник АЈМ-а, каже да ови коментари могу изазвати страх код новинара и медијских радника и угрозити њихову безбедност подстицањем на насиље. „Време је да се схвати озбиљност ове врсте вербалних напада и прекине овакво понашање према медијским радницима“, закључује Чадиковски.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује вербалне нападе и претње медијским радницима и позива надлежне да адекватно санкционишу починиоце.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар