Почетна » САЗНАЈЕМО Председнички избори 2. априла

САЗНАЈЕМО Председнички избори 2. априла

од admin
0 коментар

Председнички избори у Србији биће одржани 2. априла, сазнаје „Блиц“.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписаће изборе за 2. април у четвртак, 2. марта.

То значи да би други круг председничких избора, уколико га буде било, могао да буде одржан на Ускрс, 16. априла.

Наиме, према закону, за председника Републике Србије изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали.

За разлику од парламентарних избора, где се број бирача који су гласали утврђује на основу извода из бирачког списка, на председничким изборима се број гласалих бирача на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији.

Ако ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавлја у року од 15 дана од дана првог гласања (други круг избора).

Дан поновлјеног гласања утврђује Републичка изборна комисија, с тим да гласање мора да буде у дану у којем се не ради.

У другом кругу избора учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, при чему ће на гласачком листићу први по редоследу бити кандидат који је на првом гласању добио највише гласова.

Више од два кандидата учествују у другом кругу ако их више дели прво или друго место.

За председника Републике изабран је кандидат који је у другом кругу избора добио највећи број гласова. Такође, ако у другом кругу кандидати освоје исти број гласова, гласање се понавлја у року од 15 дана.

Резултате избора Републичка изборна комисија објавлјује у року од 96 часова од затварања бирачких места. Резултати избора објавлјују се у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар