Почетна » Усвојен план по коме се гради и „Нови Сад на води“, грађани и полиција се потукли пре заседања градске скупштине – има и приведених (ВИДЕО)

Усвојен план по коме се гради и „Нови Сад на води“, грађани и полиција се потукли пре заседања градске скупштине – има и приведених (ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

Након протест против усвајања Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године, он је на данашњем заседању Скупштине града Новог Сада ипак усвојен.

Са 63 гласа за, Српске напредне странке и њених коалиционих партнера, четири против и без уздржаних, Новосађанке и Новосађани добили су нови ГУП. Против су били одборници Демократске странке Србије и Српске радикалне странке, док се у сали нису појавили одборници Лиге социјалдемократа Војводине. Протест који је пратио заседање Скупштине је завршен и демонстранти су се разишли.

Око девет часова стотињак људи окупило се између зграда Владе и Скупштине Војводине, оборили су металну капију која блокира прилаз ка покрајинској Скупштини, где је планирано да се одржи заседање градских одборника. Зграду је бранила полиција.

У једном моменту речено је да је седница одложена, али ипак није.

Генерални урбанистички план Новог Сада до 2030. године је на данас̌њој седници била прва од осамедесетак тац̌ака дневног реда.

Грађани и активисти окупљени у више организација вец́ месецима негодују због усвајања овог документа, јер тврде да је направљен по мери инвеститора, истакавши у више наврата да води уништавању града.

Активисти су упутили захтев Скупштини да се на данас̌њој седници обрате одборницима, али им захтев није одобрен.

Када су демонстранти уклонили заштитне ограде кренуо је обрачун са полицијом. Грађани су покушали да своје представнике уведу на седницу.

У једном моменту офарбали су полицијске штитове у зелено, а једном полицајцу је и штит отет. Према незваничним сазнањима, било је и приведених али су сви пуштени и нико није задржан у полицији.

Из Хитне помоћи кажу за „Данас“ да су интервенисали два пута, због предколапсног стања код две особе услед врућина, али да повређених нема.

Након смиривања сукоба, проширила се вест међу окупљенима да је седница одложена. Међутим, после 15 минута, када су се грађани умирили, неко им је из скупштинске сале дојавио да седница заправо почиње.

Радомир Лазовић из “Не давимо Београд” рекао је да су и њега на протесту напали људи који се нису легитмисали, нити он зна ко су, оборили га на земљу и изнели.

Као неке од спорних тачака навели су да ГУП даје зелено светло за изградњу такозваног „Новог Сада на води“, девастацију природних оаза попут С̌одроша, уништавања зелених површина и других проблема.

Раније су предали више од 12.000 потписаних примедби на нацрт документа, али је већина њих одбијена.

Небојша Нови Миленковић обратио се окупљеним демонстрантима рекавши да ГУП није прављен по мери грађана, него по мери инвеститорско-урбанистичке клике.

“Колико пара од својих астрономских профита су инвеститори вратили заједници у којој су их зарадили. Колико пара? ГУП није било какав папир, он одређује стратешке правце једног града. Његово усвајање треба да буде празник којим ће се поностити ова Скупштина и град. На шта ово данас личи? На окупацију”, рекао је Миленковић.

Како је додао грађани су се окупили како би њихов представник ушао у Скупштину и обратио се одборницима, али полиција је доведена како би изгледа одбранила градоначелника Милоша Вучевића од тога да чује и другачије мишљење.

„Ово је најплашљивији градоначелник у историји Новог Сада. Чији је градоначелник који се плаши грађана? Милош Вучевић никад није разговарао са својим грађанима. Ово данас треба да буде круна његове урбанистичке деструкције“, казао је Миленковић.

Подсетимо, јавне презентације и седнице комисије за планове, које су поц̌еле да се одрз̌авају од краја прошле године, обележила је напета атмосфера на ивици физичког обрачуна са разменом увреда међу грађанима и представницима ЈП „Урбанизам“.

Градоначелник Новог Сада Милос̌ Вучевић изјавио је недавно да му није драго што је ГУП национална тема, те да је важно да на данашњем протесту „не буде физичког насиља“ и да се нада да демонстранти нец́е спречавати одборнике да уђу у салу.

 

А. Мандић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар