Почетна » Шта је забрањено на бирачком месту и око њега?

Шта је забрањено на бирачком месту и око њега?

од Други Пишу
0 коментар

У недељу од седам сати биће отворена бирачка места у Србији, а врло је важно да грађани знају шта је забрањено на биралиштима и непосредно око њих. Симболи и пропагандни материјали странака, снимање, дупли бирачки спискови и употреба телефона никако не смеју да буду део изборног процеса и то је строго забрањено.

На бирачком месту или непосредно испред бирачког места забрањено је истицање пропагандних материјала и симбола политичких странака. Осим тога, забрањено је задржавање на бирачком месту свих особа која немају права и дужности у вези са спровођењем избора.

Бирачи би требало да се задрже у просторији онолико колико траје гласање и да након завршетка поступка напусте просторије.

Забрањено је неовлашћено снимање и фотографисање дешавања на бирачком месту. Додатно, није дозвољена употреба мобилног телефона и других средстава, неовлашћено давање обавештење о дешавањима на бирачком месту нарочито не о лицима која су ишасла или не на изборе.

Из организације ЦРТА наводе да је забрањено да се праве спискови бирача који су изашли на гласање или нису изашли (уписивањем имена или редног броја из извода из бирачког списка бирача који су изашли или нису изашли на гласање).

Забрањено је да чланови бирачког одбора дописују бираче у извод из бирачког списка. Поред тога, забрањено је присуство камера осим уколико се представници медија нису раније најавили како би дошли и снимили извештај са бирачких места.

Подразумева се да је строго забрањено подмићивање или дељење било какве помоћи бирачима око места где се гласа. На сам дан гласања, на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Како изгледа процедура гласања – шта треба да понесем и шта треба да знам?

Најпре морате проверити на ком се бирачком месту гласате. На позивном листићу који сте, врло вероватно, добили на кућну адресу, пише на које је ваше место. Уколико нисте добили, није проблем, можете гласати, а своје бирачко место проверити онлајн на сајту Министарства државе управе и локалне самоуправе, која води евиденцију о бирачком списку.

Бирачка места обично се налазе у школи, месној заједници, дому културе или сличним местима

Да ли могу да идем на гласање и ако не добијем позив у сандучету?

Битно је да се налазите у бирачком списку и да имате идентификациони документ (лична карта и пасош), а позив за гласање је ствар која вас не ограничава да гласате

Најчешће неправилности на бирачком месту

На самом бирачком месту међу главним неправилности су дупли бирачки спискови, гласање без контролног листића, сугерисање за кога да гласате, те истицање страначких обележја. Најпре морате знате и алармирате контролоре или полицију да се на бирачком месту налазе паралелни (дупли) спискови.

Бирачки списак може бити само један и ту се потписујете. Не сме вам нико сугерисати ни за кога да гласате, нити смеју да постоје страначка обележја на изборном месту.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар