Почетна » Шта се то дешава у Чачку после избора: Опозиција прогласила победу, СНС прогласио победу, а ГИК ћути

Шта се то дешава у Чачку после избора: Опозиција прогласила победу, СНС прогласио победу, а ГИК ћути

од Други Пишу
0 коментар

Опозиција у Чачку, баш као и у Нишу, од прошлог понедељка води правну борбу за изборне резултате, јер како тврде, власт нема већину у том граду иако је ГИК саопштио да је коалиција око СНС освојила 50,25 одсто. До сада је чачанска опозиција поднела приговоре, али и извршила преглед целокупног изборног материјала након чега су, како кажу, пронашли доказе о крађи који у потпуности мењају коначне резултате избора, међутим ГИК на то ћути.

По завршетку избора, опозиција у Чачку прогласила је победу.

“Излазност је била мања, али су наши гласачи изашли у великом броју и остварили смо победу, а њихови гласачи су остали кућама. Према нашим резултатима опозиција у Чачку је добила 53 одсто гласова док је коалиција окупљена око СНС освојила 47 одсто гласова”, рекао је Павле Јелисијевић из ГГ “Пробудимо Чачак”.

Међутим, Градска изборна комисија у Чачку саопштила је да следеће резултате: коалиција око СНС освојила је 50,25 одсто односно 40 мандата, другопласирана је листа окупљена око адвоката Ивана Ћаловића са 15,5 одсто или 12 мандата, затим „Пробудимо Чачак“ 13,36 или десет мадната. Листа „Сви за Чачак“ 6,26 одсто или четири мандата, Чачак против насиља 6,14 и такође четири мандата, Двери 5,72 и четири мандата, Руска странка 1,6 и један мандат.

Након што је ГИК прогласио резултате опозиција је поднела захтев за увидом у комплетан изборни материјал, како би доказали да је постојала изборна крађа, али и да је опозиција у том граду заиста победила.

Захтев су предали у понедељак, дан након избора, али им је увид омогућен тек у четвртак поподне. Бошко Обрадовић из Двери каже за портал Нова.рс да је опозицији дозвољено три дана касније да прегледају изборни материјал како би прошао законски рок за приговоре, а он је истицао у среду у 20 часова.

Без обзира на ту чињеницу, опозиција је “ушла у ГИК” и кренула са прегледањем изборног материјала. По окончању тог процеса кажу да су пронашли доказе о изборној крађи који у потпуности мења коначне изборне резултате.

“Власт нема већину у Чачку, као што је није имала ни на републичким изборима прошле године. Не признајемо тих 50,25 одсто за листу број 1, колико је саопштила Градска изборна комисија након 24 сата ћутања по завршетку изборног дана, што је иначе за 3 процента мање од лажних вести које је градоначелник Чачка Милун Тодоровић саопштио у изборној ноћи, када је прогласио лажну победу са 53,3 одсто за листу напредњака и њихових девет сателита. Увид у бирачки материјал за сва 104 бирачка места потврдио је победу уједињене опозиције у Чачку. Чачак је, после Ниша, постао други слободан град у Србији”, каже Обрадовић.

На основу онога што су констатовали приликом увида у изборним материјал, опозициони представници сачинили су службену белешку о којој треба да се изјасни Градска изборна комисија. Међутим, и ту наилазе на опструкције.

“Небојша Бежанић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове, већ три дана крши закон и избегава да службене белешке преда Градској изборној комисији и овлашћеним представницима опозиције који су вршили преглед. Јасно је због чега јер жели од грађане да сакрије како смо их ухватили у прекрајању изборне воље Чачана. То му неће проћи јер већ спремамо кривичну пријаву против њега, а тражићемо службене белешке и према Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја и о ономе што смо пронашли упознати јавност”, објашњава Обрадовић.

А пре него што упознају јавност, они ће данас предати жалбу Вишем суду у Чачку на одбијање свих наших приговора од стране Градске изборне комисије.

“Истовремено, чекамо седницу ГИК-а на тему службених белешки о утврђеним изборним неправилностима у бирачком материјалу, које морају бити достављене у међувремену, јер све друго је кршење закона и својеврсни локални државни удар, односно отимање власти упркос изборном поразу”, наглашава Обрадовић.

И тако чачанска опозиција наставља правну борбу, уз све опструкције власти.

Foto:promo

Дуња Ранковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар