Почетна » Вучић смењује Гашића, неће бирати новог

Вучић смењује Гашића, неће бирати новог

од admin
0 коментар

До краја седмице стиже захтев за разрешење министра одбране Братислава Гашића. Један од чланова владе руководиће и војним ресором док не прођу избори

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић испуниће своје јавно обећање и до краја недеље потписаће предлог за разрешење министра одбране Братислава Гашића – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, засад су највеће шансе да нови министар и не буде изабран, јер су ванредни избори практично пред вратима и биће расписани највероватније 7. марта.

Процедурално, захтев за разрешење Гашића биће одмах прослеђен у Народну скупштину чим га председник Владе парафира. Шефица парламента Маја Гојковић дужна је да тај предлог за смену стави на дневни ред првог наредног заседања Скупштине, али тек кад протекне најмање пет дана од када добије иницијативу.

Наши извори нам сугеришу да би та тачка могла да дође пред посланике тек око 25. фебруара и у том случају не би морао да се изабере Гашићев наследник. Јер, пошто премијер има формалну обавезу да у року од 15 дана од разрешења у парламенту предложи кандидата за новог министра, по овом „реду вожње“, то би „пало“ тек 10. марта. Дакле, након одлуке о распуштању парламента и расписивању превремених републичких избора.

Због тога, биће активирана варијанта „Б“: Влада у техничком мандату именоваће једног од министара да координира ресором одбране док се изабере нови кабинет после избора. И то је, како се планира, најизвеснији процедурални пут да Гашић буде смењен, а да се не бира нови министар само на неколико месеци док се не оконча предстојећи изборни процес.

ПРЕСУДИЛА НЕУМЕСНА ИЗЈАВА

Вучић је најавио смену Гашића пошто је министар одбране 6. децембра приликом посете Трстенику изнео неумесан и сексистички коментар на рачун новинарке Б 92. Министар се након тога извинио дописници и свим женама, али је Вучић пресекао да Гашић буде смењен и обећао је да ће то и званично покренути у јануару.

П. В.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар