Почетна » Још један рекорд за најбољу кошаркашицу свих времена

Још један рекорд за најбољу кошаркашицу свих времена

од Други Пишу
0 коментар

Америчка кошаркашица Дајан Таураси генерално се сматра најуспешнијом у историји овог спорта, а у ноћи између четвртка и петка дошла је до још једног монументалног достигнућа у величаснтвеној каријери. Ова 41-годишњакиња из Калифорније постала је прва играчица која је у WНБА постигла 10.000 поена.

Чак је и начин на који је дошла до јубилеја био импресиван. Таураси је добила лопту од саиграчице Мораје Џеферсон и шутирала са осам и по метара. Пре шута имала је 9.997 поена у WНБА каријери, а када је лопта прошла кроз мрежицу, кошаркашица Финикс Меркјурија постала је прва „петоцифрена“ у историји лиге.

Одиграло се то у трећој четвртини меча у којем је Меркјури савладао Атланта Дрим резултатом 91:79.

Далеко од тога да је то било све када је Дајан у питању. Она је са 42 поена била једина двоцифрена у победи свог тима, а био је то највећи број поена који је постигла у некој WНБА утакмици још од 2010. године.

У лиги је од 2004. године, када је изабрана као први пик на драфту и отад је чланица Финикс Меркјурија. Што се тиче њене каријере у европској кошарци, у којој је играла до 2017. године, наступала је за Динамо и Спартак из Москве, Фенербахче, Галатасарај и Јекатеринбург.

Трипут је освајала WНБА шампионски прстен, двапут је била МВП финала, а једном МВП лиге. Десет пута је учествовала на Ол-стар утакмици, а у пет наврата је била најефикаснија играчица лиге. Иза себе има и шест трофеја првака Евролиге и невероватних пет златних медаља са репрезентацијом САД на Олимпијским играма. Последње злато освојила је у Токију.

О Дајаниној доминацији у WНБА најбоље сведочи чињеница да је следећа најбоља по укупном броју поена Тина Томпсон, која је убацила 7.488 поена, а потом следе Тамика Кечингс, Тина Чарлс, Кендис Дупри…

 

Foto Shaina Benhiyoun SPP via Guliver

Никола Новаковић   Н1спорт

Можда ти се свиди

Оставите коментар