Почетна » Изјава године: Селаковић тражи да све тастатуре буду „двоазбучне“?!

Изјава године: Селаковић тражи да све тастатуре буду „двоазбучне“?!

од Други Пишу
0 коментар

Министар културе Никола Селаковић каже да ће то министарство предложити Влади да се, од следеће године, у свим јавним набавкама информатичке опреме морају набављати искључиво „двоазбучне тастатуре“.

Разлог је, наводи, „како би се створили услови да ћирилица постане макар равноправна у техничкој употреби са латиничким писмом“.

Како је навео, то се односи на јавне набавке информатичке опреме свих директних и индиректних буџетских корисника, свих привредних субјеката са државним капиталом, као и јединица локалних самоуправа и органа чији су они оснивачи.

Селаковић је изјавио да је, „ради заштите ћирилице, донета одлука да, на великим конкурсима за откуп књижевних дела које спроводи Министарство за наредну годину за потребе јавних библиотека, држава откупљује искључиво ћирилична издања наших издавача“.

Он је рекао да „држава нема ништа против да издавачи издају и на другом писму, али оно што ће држава да откупљује, то треба да буде штампано ћириличним писмом – прелепом Вуковом ћирилицом“, саопштено је из министарства културе.

Министру очигледно није познато да једноставним подешавањем тастатуре, корисник на сваком рачунару може да изабере које ће писмо да користи, укључујући и ћирилицу.

Foto: Beta/Branislav Božić

Медији/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар