Почетна » Јовановић: Променити изборни систем, директан избор градоначелника уместо гласања за партијске листе

Јовановић: Променити изборни систем, директан избор градоначелника уместо гласања за партијске листе

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би требало променити изборни систем тако да грађани на локалном нивоу бирају градоначелнике, председнике општина и одборнике по имену и презимену, уместо да гласају за партијске листе.

„Мора да се зна ко је одговоран и за шта је одговоран и зато је већински систем бољи од пропорционалног. Извесно да ће СНС изгубити власт на локалним изборима у Београду, Нишу и Новом Саду, који би требало да буду одржани следеће године“, рекао је Јовановић за канал Србин инфо.

Јовановић је подсетио да по важећем систему грађани на локалним изборима гласају за партијске листе, а онда партије одређују ко ће бити челници локалних самоуправа.

„То није добро јер нема одговорности. Од оваквог система највише користи има СНС који грађанима продаје ’мачку у џаку’ и то мора да престане“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је у Србији, нажалост, познато када ће почети нова сезона „Задруге“, али не и када ће бити одржана седница Скупштине Србије.

Посланица Народне странке Марина Липовац Танасковић рекла је да је лоше што је новим Законом о безбедности саобраћаја предвиђено да се сав новац од казни уплаћује у буџет Србије, а да потом Влада Србије одређује колико ће која локална самоуправа добити новца од казни, док је раније део новца одмах остајао локалним самоуправама.

„Овакве измене урушавају систем безбедности саобраћаја и безбедност саобраћаја у локалној заједници ће бити уништена“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар