Почетна » Понош: Не може за 75 дана да се направи војник

Понош: Не може за 75 дана да се направи војник

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Србија центра генерал Здравко Понош изјавио је, у емисији „Иза вести“ на Н1, да би највећи успех Војске Србије био да преживи власт СНС-а.

„ Највећа безбедносна претња овој земљи је тренутна власт. Са свима онима које Вучић народу представља као претњу Србији, он има тајне договоре. Како нам је претња власт у Приштини ако Вучић има тајне договоре с њима којима се гасе институције Србије на Косову. Против кога ћемо да ратујемо. Да ли ћемо 12 Рафала да употребимо против окружења које је комплетно у НАТО-у, или против Русије, што би могли само ако бисмо били део нашег окружења. У том случају власт мора да каже да води земљу у НАТО и то кандидује на изборима“, рекао је Понош и додао да предлог враћања војног рока служи власти у пропагандне сврхе, да прекрије тему Косова и избегне одговорност за тренутно стање Војске, али да тиме неће решити проблем попуне војске.

„Начин попуне војске се базира на два јака аргуметна – или се променио безбедносни амбијент или технологија. Тренутни безбедносни разлози иду у прилог повећања бројног стања војске, а технолошки у прилог смањења. Овај предлог није базиран на овим аргументима. Тренутак за пласирање теме је изабран из дневно – политичких разлога. Мирнодопска војска би сада требало да броји више од 8. 000 војника, а попуна је само 50 одсто. Након траљаве професионализације дошли смо до тога да ни ратна војска не постоји. За ових 14 година ратна војска се није попуњавала, а требало би да броји око 90 хиљада. Овим предлогом држава ће успети да дође до броја од још 4.000 војника, чиме ће се формално попунити мирнодопска војска. Међутим, они ће бити необучени, тако да поново нећемо имати попуњену ни мировнодопску ни ратну војску оспособљеним војницима. Необучени војници могу да буду опасност и за себе и за окружење. За 75 дана не може војник да се спреми за рат“ – изјавио је Понош.

Понош се осврнуо и на изјаву адмирала Џ. Ставридиса који је говорио о томе да ће уз помоћ амбасадора К. Хила Србија да се привуче ка НАТО-у и западу.

„Можда ће Србија бити привучена Западу, али Америка и Запад неће бити привучени Србији. Амбасадор Хил је својевремено привукао Ирак Америци, али от тога Ирачани нису имали користи“.

Говорећи о стању на Косову, Понош је истакао да је „народ слуђиван годинама демагогијом разних власти како се Србија брани на Косову. Одавно Срби на КиМ не верују властима у Београду знајући да је тема Косова коришћена за разне рачунице у остатку Србије, а не за њихово добро. Увидели су то још у време Милошевића“.

„Сад Вучић тражи од Куртија да поштује Устав Косова и уважи права Срба на Косову на начин на који он сам није поштовао Устав Србије и није водио рачуна о интересима тих људи. Овај режим је предао надлежности на Косову и довео Србе у ситуацију да функционишу и остварују своја права кроз институције Приштине. Сад би било поштено да им Београд каже да се у оваквој ситуацији та права остварују тако што се учествује на косовским изборима. Могли би сви Срби који тамо не живе, а имају право гласа, да узму учешће на изборима, али власт у Приштини нити нуди, нити им српска власт то тражи. То би била огромна политичка сила без које власт у Приштини не би могла да се лако конституише. Београд би претходно требало да, преузимајући одговосност за такво стање, јасно каже народу да убудуће треба да се кроз косовске институције бори за своје права. Како ствари стоје, Вучић ће да им око Косова отвори шалтере на којима ће им делити новчану помоћ и паштете. На то се свело то што им нуди.“

„Некадашња политика и Косово и Европа није успела. Вучић је успешан у својој политици ни Косово ни Европа. Косово на небу, Европа на земљи, Србија ни на небу ни на земљи“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар