Почетна » Нова главобоља за Вучића: Објављен извештај о изборима

Нова главобоља за Вучића: Објављен извештај о изборима

од admin
0 коментар

 

У данас објављеном коначном извештају Специјалне мисије за процену избора, коју је ОДИХР успоставио за посматрање парламентарних избора у Србији 21. јуна, наводи се да законске промене, у складу с међународним обавезама, треба да буду усвајане после јавних расправа, а да основни аспекти избора не треба да буду мењани у години пре избора.

У извештају се подсећа да је Скупштина Србије пред изборе изменила Закон о изборима, “укључујући питања о којима није било јавне расправе” што је “супротно међународним обавезама и доброј пракси”.

Подсећа се да су међу изменама смањивање цензуса за изборне листе и формула за боље представљање листа националних мањина.

“Иако амандмани омогућавају лакше представљање у парламенту, неколико саговорника Специјалне мисије ОДИХР-а тврди да је циљ тих измена смањивање последица бојкота опозиције”, наводи се у извештају.

Међу главним препорукама ОДИХР-а је да битни прописи треба да буду укључени првенствено у законе које усваја парламент, а техничка питања и детаљи треба да буду регулисани подзаконским актима, укључујући инструкције Републичке изборне комисије (РИК).

“Власти треба да предузму мере да спречи злоупотребу положаја и државних ресурса. Праћење усаглашености треба да буде ефикасно, а санкције пропорционалне”, наводи се у извештају.

Спречити притисак на бираче

 

ОДИХР је истакао да власти Србије треба да спрече притисак на бираче, укључујући запослене у државним институцијама и предузећима и друге који су повезани с државом. Случајеви наводне принуде морају бити детаљно истражени, а они који су одговорни за то кажњени.

ОДИХР је оценио да регулаторни оквир за финансирање кампање и његова примена не обезбеђују транспарентност, интегритет, ни одговорност за финансирање кампање.

Да би се повећала транспарентност, ОДИХР препоручује измену закона да би се извештај о приходима и трошковима кампање објављивао пре дана избора, а да закључци Агенције за борбу против корупције буду обавезни и објављени потом.

У извештају се наводи да бирачки спискови треба да буду доступни јавности Србије и да закони о јединственом бирачком спису и заштити личних података буду усаглашени.

“Да би одговориле на забринутост око тачности бирачких спискова, власти треба да ураде ревизију Јединственог бирачког списка што је пре могуће”, навео је ОДИХР.

Независност РЕМ-а да се повећа

Препоручује да се рок за подношење жалби и доношење одлука РИК-а и Управног суда продужи у циљу ефикасног решавања спорова.

“Независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) треба да се повећа, а његове одговорности током предизборног периода треба да буду експлицитно дефинисане законом и проширене на све аспекте медијског извештавања о изборима”, једна је од главних препорука ОДИХР-а Србији.

Међу препорукама ОДИХР-а је и да се размотри регулисање медијског извештавања о званичницима који су такође кандидати на изборима.

“Независност јавних сервиса треба да буде повећана обезбеђивањем довољног и одрживог финансирања, чиме ће бити елиминисана зависност јавних сервиса од државног буџета”, наводи се у препорукама Србији.

Замагљена линија између Вучића и кампање СНС

У извештају пише да није било јасног разликовања улога председника Србије и лидера Српске напредне странке Александра Вучића, и да је “замагљена линија” између кампање СНС и медијског извештавања о председнику и влади, укључујући одговор на кризу изазвану пандемијом.

“Већина телевизијских канала с национаном фреквенцијом и већина листова промовисали су владине политике. Неколико медија који су нудили алтернативне погледе, нису дали ефикасну противтежу, доводећи у питање разноликост ставова доступних бирачима у традиционалним медијима”, оценио је ОДИХР.

У се констатује да је аутоцензура подстакнута претњама, нападима и притиском на новинаре и медије, заједно с недостатком финансијске независности.

Оцењнено је да је Надзорни одбор, формиран ради надгледања кампање, и РЕМ били пасивни у праћењу медијског садржаја, али да је РЕМ на крају кампање забранио неколико предизборних реклама.

ОДИХР је оценио да је РИК ефикасно организовао изборе, да су се на биралиштима које је посетила посматрачка мисија ОДИХР-а, избори одвијали без проблема и да је процедура у општим цртама поштована.

Ипак, “Специјална мисија ОДИХР-а је уочила случајеве и примила кредибилне извештаје о кршењу изборне тишине у корист владајуће партије”, пише у извештају

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар