Почетна » Вучић о својој владавини: „Ја немам следеће изборе, за четири године не могу поново да се кандидујем“

Вучић о својој владавини: „Ја немам следеће изборе, за четири године не могу поново да се кандидујем“

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у емисији „Четвртком у 9“ на Радио-телевизији Србије (РТС) и то тачно годину дана од када је други пут победио на председничким изборима. Он је рекао „да нема следеће изборе, те да не може поново да се кандидује“.

Александар Вучић рекао је на почетку емисије да рат у Украјини није само пореметио глобални систем и вредности, већ и да нас доведи у отежану позицију због нашег посебног односа са Русијом, али и да нам додатно отежава позицију у региону.

„Поносан сам на то што смо сачували мири стабилност, не угрожавајући наше виталне интересе“, рекао је Вучић. Он је навео да је један од најважнијих резултата, „драстично повећање животног стандарда у Србији“.

„Ово ће бити запамћено као најбоље време, не само у савременој, него у историји Србије. Успели смо у многим областима друштвеног живота од изградње инфраструктуре, пруга и путевима, али је ово свакако време када се највише гради“, рекао је Вучић и додао је да „имамо највеће девизне резерве у историји Србије“.

Водитељ је упитао Вучића о његовом разлазу са бившим министром финансија Душаном Вујовићем око ЕПС-а наводећи да је Вујовић рекао да „Вучић има меко срце“. „Тачно је да имам меко срце, имам меко срце према сивма. И према Душану Вујовићу и према радницима ЕПС-а“, рекао је Вучић.

Он је додао и да мора да поштује људе у Колубари и да „види како да нам једина функција ЕПС-а не би остала трговина струјом“.

„Наравно да водим рачуна о радницима“, рекао је Вучић. Навео је и како се никада није „борио за следеће изборе“, али и да нико неће мењати Устав због тога.

„Ја једноставно немам следеће изборе. За четири године нећу моћи да се кандидујем, знам и своје лимите“, рекао је Вучић.

Председник Србије је говорећи о наталитету, рекао да „немамо више децу за бацање“.

„Пред јун очекујем притиске око Косова и санкција“
Вучић је казао да очекује политичке притиске око Косова и увођења санкција Русији „пред јун“. Додао је и да у његовом окружењу постоје људи који су за увођење санкција Русији.

Вучић се осврнуо и на случај министра привреде Радета Басте који је затражио да Србија уведе санкције Русији.

„Он то воли не зато што се у то разуме, него што воли да га неки воли… Док Ана Брнабић хоће да га трпи, нека га трпи„, рекао је Вучић.

Говорећи о геополитичким дешавањима, Вучић је рекао да „више никада неће бити једнополарног света“. „Колико год то некоме сметало, може бити биполарни, Америка и Кина, или мултиполарни. Нама би највише одговарало да буде мултиполарни тако ћемо моћи да очувамо нашу неутралност и независност“, рекао је Вучић. Он је навео да Србија не жели да се сврстава и за сада у томе успевамо.

О Црној Гори
Вучић је рекао да му је понашање неких у Црној Гори „несхватљиво“.

„У свему су видели Србију и српски свет…. Србија је крива и када киша пада“, рекао је и додао:

„Највећи део политичке елите је добродошао, он је модеран, савремен и неко ко представља будућност само уколико се у првој реченици одрекне Србије. Црна Гора увек има пружену руку Србије“, поручио је Вучић.

Говорећи о Јакову Милатовићу, новом председнику Црне Горе, Вучић је рекао да нема нека очекивања, али да има надања по питању сарадње.

„Све што пожеле да радимо заједно, радићемо и сарађиваћемо“, рекао је он и додао да Милатовић има „пружену руку“.

„За месец-два имаћемо прве роботе у Београду на води“
Александар Вучић је рекао да је најављен нови талас регрутације у Русији тако је дошао велики број људи из те земље у Београд и Србију и који су овде затражили радне дозволе.

Вучић је казао да ћемо за месец-два имати прве роботе у Београду на води који ће „носити разна чуда људима“.

Вучић је најавио и да ће пензија 2025. године бити око 450 евра.

„Ја обећавам да ће 2025. бити пензија 450 евра, плус-минус 10 евра, обећавам“, рекао је Вучић.

О Косову и локалним изборима на Северу
На питање где ће бити Косово када му се заврши други председнички мандат, Вучић је одговорио: „Мислим да ће Косово бити у Србији“, рекао је он и додао да мисли да ћемо до тада много да пропатимо, посебно наш народ на Косову. Вучић је рекао да је тактика Приштине да „никада не спроведе у дело Заједницу српских општина“. „Проналазиће безброј разлога да то не учине“, рекао је Вучић.

Упитан шта ће онда бити на северу Косова 24. априла, дан након планираних локалних избора на северу Косова на којима српске странке не учествују, Вучић је навео да ће тада Курти да „успешно влада Северном Митровицом, где укупно живи два посто Албанаца“ и упитао је каква је то демократија, као и легитимитет.

Он је навео да су на локалним изборима једини кандидати „Куртијева и Тачијева странка“ и додао да Срби неће изаћи на те изборе.

„Биће им као под окупацијом. Шта могу да урадим на ово? Да доведем тенкове? Не можемо да победимо НАТО, а и желим да идемо у нормализацију односа“, рекао је Вучић.

Говорећи о европском предлогу за Косов, он је рекао да је „јасно рекао шта нећемо применити“.

„То сам рекао свима, и Макрону и Шолцу и Блинкену. Покушавају да ми њих пуштамо у неке међународне организације. За оно што нас питају морају да испуне ЗСО. Неће они то испунити, ако испуне биће то наш велики успех“, рекао је Вучић.

„Ко год мисли да треба да идемо у сукоб са НАТО, тај није нормалан. Даћу све од себе да га никад не буде“, додао је он.

О Народном покрету
Говорећи о Народном покрету, Вучић је навео да још никога није звао у покрет, чије се оснивање очекује.

Додао је да ће покушати да позове и велики број људи који нису страначки орјентисани, а који желе да помогну својој земљи и разумеју да је Србија притиснута са свих страна.

„Да пробамо да направимо нови замах, нову енергију и да покушамо да изађемо из свих ових великих политичких проблема са којима се суочавмо да бисмо могли земљу да подижемо“, рекао је Вучић.

Александар Вучић Фото: РТС

Александар Настевски  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар