Почетна » Симоновићева одбрана оптужила судију да ради по налогу, тврде да је врх власти умешан у поступак

Симоновићева одбрана оптужила судију да ради по налогу, тврде да је врх власти умешан у поступак

од admin
0 коментар

 

У првом делу данашњег суђења опет се расправљало о материјалној штети, а своје исказе опет су износили судски вештак комисионе струке Александар Дупало и стручни саветник одбране Бранко Павловић. Након што је утврђено и да у тим вештачењима има нелогичности, судија Славко Жугић одлучио је да се до краја суђења више не осврће на вредност уништених ствари, сматрајући да има довољно доказа да донесе свој суд.

Након тога је прочитао и списак предложених доказа које је одбио, као и сведока које је одлучио да не саслуша.

Овај судијин поступак био је увертира у оштро негодовање адвоката одбране.

„Ово је правно насиље и ви одбијањем ових сведока испуњавате нечије налоге“, рекао је Ивица Вуковић.

„Нека ово буде последњи пут да сте тако нешто рекли“, узвратио му је судија Жугић рекавши му да је то увреда за суд.

Адвокати одбране ипак нису стали и након годину и по дана од почетка суђења, јасно су рекли да мисле да је за Симоновићево хапшење крив и врх власти.

„Симоновић је био у сукобу са врхом ове власти и нама је већ одавно стављено до знања да ће бити донета осуђујућа пресуда крајем ове године“, закључио је Вуковић.

„Ви сте овим поступком већ осудили господина Симоновића, али нећу тражити ваше изузеће јер ће и то бити бесмислено“, наставио је други Симоновићев адвокат, Виктор Гостиљац.

„Ја не могу да верујем да овај суд не занима шта се одиграло у ресторану Мировица“, казао је Гостиљац. „Тврди се да је све договорено тамо, ми имамо два сведока која кажу да то није било тако, а ви кажете то суд не занима“.

„Ово је за нас врста необјективности и ви нама шаљете јасну поруку“.

Подсећања ради, у оптужници се тврди да су се Симоновић и Владимир Михаиловић, припадник интервентне јединице београдске полиције, видели у ресторану „Мировица“ у Гроцкој и да су тад договорили напад на Јовановића, што је Михаиловић пренео Игору Новаковићу, а овај потом Александру Маринковићу који је и бацио „молотовљев коктел“ на гаражу Милана Јовановића.

Да на овај поступак има утицаја са страна, сматрао је данас и адвокат трећеокривљеног Игора Новаковића, Горан Пејић. Рекао је и да се одбрана у овом поступку бори против целокупне јавности и против „свих новинара, домаћих и страних“.

„Александар Вучић је на Економском форуму у Давосу 22. јануара рекао да су ухапшени умешани у овај случај, као и да ће за десет дана бити ухапшен и налогодавац. Одмах после тога, 24. јануара крећу све „незаконите радње тужилаштва“ како би обезбедили признања и оптужбе на рачун Драгољуба Симоновића“, рекао је Пејић.

Пејић се осврнуо и на интервју МИлана Јовановића у прошлонедељном недељнику „Време“ и рекао да је то била најава судијиних одлука о томе да више неће расправљати о вредности уништених ствари.

„Он се пита у интервјуу: „Ако ми Драгољуб Симоновић није запалио кућу, зашто се толико занима за материјалну штету“, а ето ви данас доносите ову одлуку да се о томе неће расправљати“, рекао је Пејић.

На самом крају суђења судија Жугић демантовао је постојање притисака и рекао да „ако би притисци и постојали, они не би имали никакав значај“.

Судија одбио изузеће судског вештака, али и записника са саслушања

У првом делу суђења, а пре оптужби на рачун судије Славка Жугића одбрана је затражила изузеће судског вештака Александра Дупала јер сматрају да је његова процена вредности уништених ствари од 16 хиљада евра из јануара 2019, погрешна. Судија Славко Жугић је и то одбио уз образложење да у том вештачењу „има проблема“, али да он има довољно „грађе у судским списима“ да сам процени колика је штета.

Наговестио је да то битно због квалификација кривичног дела и да ће бити на њему да процени да ли је штета била „већег обима“ или „већих размера“ како то закон описује.

Судији није помогло ни додатно вештачење Александра Дупала, али и стручног саветника одбране Бранка Павловића.

Наиме, на прошлом суђењу, судија је рекао постоји проблем у попису ствари које су изгореле у пожару и да није могуће утврдити колика је заправо штета, па је наложио вештачење вредности ствари пописаних у билтену Републичког завода за статистику о опремљености просечног домаћинства у неурбаном делу Београда.

На том списку је свега 14 ствари, па је испало да просечно становништво у периоду од десет година потроши само 2 хиљаде евра на набавку електричних уређаја, сатова, играчака и других трајних добара.

На ово је реаговала адвокатица Милана Јовановића Ана Матић питањем за саветника одбране да ли је он сматра да је то реална цифра. Саветник није желео да одговори, правдајући се да ту цифру показују званична документа и да он не може да прича ван тога.

И сам Милан Јовановић имао је питање за стручног саветника.

„Шта значи неурбани део Београда? Да ли то значи да неко у центру Београда нужно има боље ствари него ја у Гроцкој“, упитао је Јовановић.

На опаску стручног саветника Бранка Павловића да у најновијем вештаћењу није била реч о његовим стварима, већ о „вештачењу ствари са списка Републичког завода за статистику“, Јовановић је одговорио да он „не жели да буде статистички податак“.

„У ову ситуацију смо дошли јер окривљени Милан Јовановић није доставио све доказе о томе шта је поседовао и шта је уништено“, рекла је адвокатица Владимира Михајловића Зора Добричанин Никодиновић.

„Ми ћемо тражити од оштећеног да нам достави доказ о куповини сваке ствари коју је ставио на списак и тражио одштету“, додао је Виктор Гостиљац.

„Како да доставим нешто, кад је све изгорело? Остао је прах и пепео у кући, све је спаљено и уништено. Успомене, фотографије породице и унучади, прва слова која су ми написали“, казао је Милан Јовановић за Раскрикавање.

Судија је одбио и захтев одбране да се из списа предмета изузме записник са саслушања Владимира Михаиловића у коме је признао да му је налог за паљење гараже Милана Јовановића дао Драгољуб Симоновић. Михаиловић је ту изјаву повукао на почетку суђења, а одбрана тврди да му је то признање тужилаштво изнудило, обећавајући му кућни затвор и каснију могућност да се врати у државну службу.

Ново суђење заказано је за 10. новембар.

Одбрана тражила и заштиту од Верана Матића

Адвокат Виктор Гостиљац данас је прочитао и неколико цитата из текста Верана Матића о овом суђењу и његовом утиску да одбрана опструише процес. Гостиљац је казао да је у том тексту Матић признао да је утицао на суд у поступку који се води поводом убиства Славка Ћурувије рекавши да није било његове интервенције, суд би избацио поједине доказе из поступка.

„Очекујем од суда да упозори Верана Матића јер он вређа достојанство и суда, и тужилаца и одбране. Он је представник власти јер је специјални изасланик председника Александра Вучића и то је још један доказ да се од почетка зна какав ће бити крај овог процеса“, рекао је Гостиљац.

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић такође се пожалила на притиске и рекла присутнима: „Сада видите како је мени на суђењу за убиство Ћурувије“.

Весна Радојевић    Раскрикавање

Можда ти се свиди

Оставите коментар