Почетна » Грађанске иницијативе: Грађанима ускраћено право да поднесу приговоре на изборне листе

Грађанске иницијативе: Грађанима ускраћено право да поднесу приговоре на изборне листе

од Други Пишу
0 коментар

Удружење грађана Грађанске иницијативе оценило је да су грађани ускраћени и да им је онемогућено да поднесу приговоре на изборне листе пошто писарнице државних органа не раде током целог дана ни викендом.

„Данас су се грађани суочавали са ситуацијом да су са писарница упућивани у канцеларије у којима није било никога. Проналажење по општини службеника или чланова изборних комисија да би се предао приговор, не сме да представља стандард јер то директно ускраћује бирачка права. Такође, по пријавама са терена, општине у којима су писарнице затворене недељом су директно онемогућавале бираче да током јучерашњег дана поднесу приговоре“, стоји у саопштењу.

То удружење је у саопштењу навело да је законски рок за подношење приговора 48 сати од проглашења листе и да „ограничено радно време писарница фактички скраћује тај рок и онемогућава бираче да остваре своје право на приговор“.

„Оваква пракса директно утиче на правичност изборног процеса. Већина решења је постављена на сајту РИК у сред ноћи, тако да рокови и истичу у то исто време два дана касније“, тврде из Грађанских иницијатива.

У саопштењу је наведено да се од општина захтева да омогуће континуиран рад писарница у складу са законским роковима и изборним активностима, како би се поштовало право грађана да учествују у изборном процесу без препрека.

Foto N1

Бета/н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар