Почетна » Како је „Пинк Пантер“ и фудбалер из Калуђерице украо слику вредну 100 милиона

Како је „Пинк Пантер“ и фудбалер из Калуђерице украо слику вредну 100 милиона

од Други Пишу
0 коментар

Припадник банде „Пинк Пантери“ Горан Радојевић (47) ухапшен је крајем априла у Београду, након што је српска полиција сазнала да се налази на Интерполовој потерници. Радојевић је осуђен за препродавање украдене Сезанове слике „Дечак у црвеном прслуку“, вредне 100 милиона евра, 2008. године у Цириху, а поменута крађа потресла је светску јавност.

У годинама док се увелико налазио на Интерполовој потерници, Радојевић је тренирао фудбал за ФК „Калуђерица“, открио је недавно недељник „Време“. Радојевић је 2015. године осуђен на крађе поменуте слике, а он је био задужен да пронађе купца поменуте уметнине на црном тржишту.

О поменутој крађи, која се догодила 2008. године у музеју у Цириху, када се на мети крадљиваца нашло дело славног француског уметника Пола Сезана, писали су сви светски медији.

Тог дана, „Пинк Пантери“ су украли, не само Сезанову слику, већ још три – дела „Макови близу Ветеула“ Клода Монеа, „Грана кестена у цвату“ Винсента ван Гога, „Гроф Лепик и његове ћерке“ Едгара Дега, а сва четири су била процењене на 180 милиона франака.

Сезанов „Дечак у црвеном прслуку” део је колекције Емила Брилеа и једно је од највреднијих дела постмодернизма у Европи, те је његова вредност на црном тржишту била огромна.

Свега десетак минута после спектакуларне крађе, у познатом швајцарском музеју, цела светска јавност је брујала о лоповима.

„Тројица маскираних пљачкаша су пола сата пред затварање ушла у музеј, натерала особље да легне на под, а затим ушла у главну изложбену салу у приземљу зграде и скинула слике са зида. Потом су напустили музеј и траг им се изгубио“, писали су медији.

Слике „Гроф Лепик и његове ћерке“ и „Дечак у црвеном прслуку“ крадљивци су успели некако да изнесу из Швајцарске и пренесу у Србију. Са друге стране, преостале две пронађене су у Швајцарској.

Ипак, иако су лопови мислили да су успели да заварају трог полицији, четири године након крађе, тачније 2012. године, коначно су долијали истражним органима.

„Дела која су пренели у Србију нуђена су на продају. Једна од ове две слике је 2009. године откупљена и враћена музеју, а друга је 11. априла 2012. пронађена у Београду скривена у крову Пековићевог аутомобила који је после дуже потере, ухапшен у близини „Југопетролове“ пумпе у Малом Мокром Лугу. Реч је слици „Дечак у црвеном прслуку“ Пола Сезана која је процењена на 100 милиона швајцарских франака“, писао је те године портал Блиц.

Приликом претреса станова осумњичених „Пинк Пантера“ пронађено је и заплењено 1,49 милиона евра.

Иначе, Апелациони суд у Београду 2015. преиначио је казне окривљенима за крађу и препродаје слике Пола Сезана „Дечак у црвеном прслуку“, као и за још три слике из музеја у Цириху.

Ивану Пековићу смањена је казна за три месеца и он је правоснажно осуђен на шест година затвора због кривичног дела прикривање и кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Осуђен је и на новчану казну од 300.000 динара.

Бобету Недељковском казна је повећана са четири и по на пет година затвора, а Горану Радојевићу са три на четири године затвора. Рашку Младеновићу је због кривичног дела разбојништво, односно пљачке музеја у Цириху, потврђјена казна од шест година затвора.

Радојевић се никада није јавио на извршење казне.

Тања Миловановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар