Почетна » Вучић минира истрагу погибије

Вучић минира истрагу погибије

од admin
0 коментар

Поруку српског премијера Александра Вучића да неће да да министре одбране и здравља Братислава Гашића и Златибора Лончара чију оставку тражи опозиција, стручна јавност види као амнестију пре окончања истраге о хеликоптерској несрећи која је угасила седам живота, али и премијерово постављање изнад и изван институција државе. На Вучићев рачун из опозиционих редова стижу и тешке оптужбе да се у несрећи поставио „у улогу тужиоца и судије“.

Да премијер давањем свог суда о одговорности, унапред искључује грешку министара пре завршетка истраге комисија које је формирала Војска Србије, указује уставно-правни стручњак Богољуб Милосављевић.

– То је већ његов образац понашања да говори како грешке нема, одстрањујући сваку могућност о кривици било кога из Владе Србије, чиме хоће да покаже да је власт монолитна и добра – оценио је Милосављевић за „Вести“, истичући да није добро штитити министре од сваке одговорности.

Премијер, према мишљењу истраживача јавног мњења Мирослава Шутића, следи „матрицу тоталног господара свега и свачега“, према, „синдрому Владимира Путина“.

– Овај наступ пре краја истраге делује као самовоља без обазирања на институције, већ само на сопствене пратиоце. Емотивном причом ја и моји добри другови непримерена је, када су они министри. Тиме се приближио моделу праведног господара попут Путина и његови следбеници могу да му вичу „браво мајсторе“, али се остали питају где је ту држава када се другарско и неформално уводи у инстанце – објашњава Шутић, како каже, како ту нема гаранције ни за шта, без обзира на то да ли је поводом министара у праву или не.

За улазак ове трагедије у парламент залаже се војни аналитичар Александар Радић који сматра да би истрагу о хеликоптерској несрећи требало да спроведе посебна скупштинска комисија.

– Александар Вучић зна шта ради, јер зна да има тежину своје високе позиције у земљи, а нема другог избора него да мора у овој ситуацији да брани колеге и сопствену странку – протумачио је Радић за наш лист.

Он сматра да је премијер и поред чињенице да ће људи из војске професионално радити на случају који је однео седам живота, кренуо другим стилом, политичким, типа „ја сам одлучио“.

– Војсци су битни догађаји полетања хеликоптера и да ли је при издавању одлуке поштован командни ланац, а јавност тражи одговор о томе шта су урадили политичари, па јој га треба дати у Скупштини Србије, расправом на комисији чије би се формирање обавило у те сврхе – каже Радић.

По његовом мишљењу таква комисија мора да ради професионално и без икаквих притисака како би се сазнало шта се догађало пре ангажовања војног хеликоптера.

– Треба да се утврди ко је и како дошао на идеју да се обрати војсци, пошто се чуло да полиција није хтела да се укључи у акцију спасавања бебе, и која је ту била улога министра одбране Братислава Гашића – предлаже Радић и позива српске медије да иду до краја у разоткривању читавог догађаја.

Од момента несреће део парламентарне опозиције, и ванпарламентарни миље тражи утврђивање одговорности за хеликоптерску несрећу. Нова странка Зорана Живкивића захтева оставку Гашића као једини морално и политички прихватљив чин, а ЛДП Чедомира Јовановића уз захтев да се утврди одговорност за трагедију поручује да је позивање на вишу силу у овом тренутку неприхватљиво. СДУ Жарка Кораћа уз смену министара одбране и здравља тражи и покретање истраге која би утврдила да ли су погрешним одлукама допринели несрећи.

И тужилац и судија: Александар Вучић

Mишковић ми ради о глави

Премијер Србије Александар Вучић поновио је јуче да има доказе да бизнисмен Мирослав Мишковић стоји иза кампање која се води против њега и поручио да Србија више није тајкунска држава, те да ће њему заповедати само народ на изборима.

– Широк је и значајан Мишковићев утицај у финансијском и медијском смислу и много је озбиљнији него што сам могао да сањам – рекао је Вучић.

Тврдње премијера да се тајкунско-мафијашки лоби бори да се ништа не промени, како би могли да наставе са пљачком Србије, Мирослав Шутић види као стару причу о томе како га најбогатији Србин руши и тумачи да пошто је поменуо, али не и навео доказе, та ствар звучи као прича из приватног миљеа.

– Без доказа то звучи као интиман став, хипотеза или теорија завере, па је помало неумесно. Ако је истина да га руши са власти, онда треба да смени надлежне министре који не раде добро свој посао, а уколико је то спонтано рекао, онда је реч о љутњи човека који има право да буде љут, али не сме тако да наступа јавно и да као премијер приватизује државни апарат, типа „газда је газда и тачка“. Србија од таквих група, како их зове мафијашко тајкунских мора да буде очишћена, а не да оваква изјава зазвучи као приватизовање концепта власти – оценио је Шутић.

Прича да Мишковић ради на промени власти, први пут се завртела када је Вучић у октобру 2012. обелоданио да овај бизнисмен због борбе против криминала хоће да га избаци из Владе у којој је био потпредседник. У децембру 2013. и Вучић је казао да очекује „жесток напад тајкуна на њега и СНС“.

Фебруара 2014. уочи последњих избора, Вучићев блиски сарадник Небојша Стефановић говорио да постоји план „60 плус“ за слабљење лидера СНС на изборима, док је министарка Зорана Михајловић грађанима казала да на изборима бирају између Вучића и Мишковића.

Попут истраге у Топчидеру

– Премијерова публика њега добро прати, али осталима који мало више брину где је ту демократија, све то више личи на самовољу и укидање институција и њихових надлежности. Војска Србије је формирала сопствене комисије да обавесте јавност о несрећи, па наступ пре краја њихове истраге звучи злокобно, као да неће бити неутралног става. Слично је било и после страдања двојице војника у касарни у Топчидеру, када је после више година неутрална комисија утврдила да није реч о самоубиству, већ да су убијени, па ни од тога није било ништа – појашњава Мирослав Шутић.

Четири опције за Владу

Најаве Александра Вучића о реконструкцији Владе Србије нису новост од ђурђевданских избора 2012. Већ априла 2013. најављене су овакве промене, да би до њих и дошло крајем августа те године. Иста прича завртела се и непуних девет месеци после прошлогодишњих мартовских избора, а Вучић је крајем прошле године рекао да о реконструкцији неће размишљати до јануара ове године. Сада је изашао са четири опције од којих је једна да реконструкције неће бити до краја године.

ДСС: Неће да се сазна истина

Александар Вучић је, према оцени Демократске странке Србије, изјавом у маниру „самопроглашеног господара живота и смрти, тужиоца и судије“, дао потпуно нову димензију трагичном паду војног хеликоптера.
– Ускликом „Гашића и Лончара нећу да дам“ и покушајем замене теза лажном тврдњом да они који траже да се испитају све околности несреће оспоравају одлуку да се организује спасавање детета, заправо је рекао да неће да допусти потпуно расветљење истине о трагичном догађају и утврђивање евентуалне одговорности. Током истог обраћања Вучић је рекао и да ће „принцип одговорности, озбиљности и посвећености раду бити основни принцип рада СНС“, али је односом према утврђивању одговорности за несрећу и седам жртава демантовао је сам себе – истиче ДСС.

 

Д. Декић – Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар