Почетна » ФАО: Раст цена хране у јануару

ФАО: Раст цена хране у јануару

од admin
0 коментар

 

Индекс цена хране ФАО, који прати прехрамбене производе којима се највише тргује на глобалном нивоу, како преноси Ројтерс, износио је у просеку 135,7 поена прошлог месеца у поређењу са децембарским када је био 134,1 поена.

Више цене хране допринеле су и расту инфлације како се економије опорављају од кризе изазване корона вирусом, а ФАО је упозорио да вец́и трошкови сиромашније становништво доводе у опасност, нарочито у земљама које се ослањају на увоз.

ФАО са седиштем у Риму је, пише Ројтерс, повец́ао своју пројекцију глобалне производње житарица у 2021. на 2,793 милијарде тона са претходне процене од 2,791 милијарде тона, према изгледима понуде и потражње житарица.

ФАО је саопштио да је њен индекс биљних уља порастао 4,2 одсто на месечном нивоу у јануару како би достигао рекордни ниво, док је индекс цена млечних производа већи за 2,4 одсто.

Индекс цена житарица је порастао за само 0,1 одсто, а кукуруз је забележио раст од 3,8 одсто, највише због дуготрајне суше у Јужној Америци, саопштио је ФАО. С друге стране, светске цене пшенице пале су за 3,1 одсто због великих жетви у Аустралији и Аргентини.

Из Организације за храну кажу да су цене меса порасле у јануару, док је шец́ер био једини индекс који је забележио пад за 3,1 одсто у односу на претходни месец делимично због повољних перспектива производње у Индији и на Тајланду.

Љ. Б.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар