Почетна » Отворити фирму у Србији је ЛАКО, али ево шта вас све после тога чека

Отворити фирму у Србији је ЛАКО, али ево шта вас све после тога чека

од admin
0 коментар

Често ћемо чути од државних функционера да се у Србији лако отвара фирма, за свега 24 сата. То је формално тачно, али осим идеје, бизнис плана, времена и труда за оснивање фирме у Србији неопходна је и позамашна свота новца, у најбољем случају око 1.500 евра.

Сам процес регистрације је прилично лак и брз, али то је само први корак, вероватно и најједноставнији у читавој процедури која и кошта и захтева планирање и време. Осим идеје, оно што је пре регистрације фирме неопходно урадити јесте утврдити чиме желите да се бавите, од чега зависи и да ли ћете се регистровати као предузетник или друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО). Чак 90 одсто фирми у Србији се одлучује на једно од ове две варијанте пословног организовања.

– Ако сте предузетник, трошкови оснивања ће зависити од висине такси на општини или граду, а у зависности од тога да ли сте паушалац или не биће разрезана и висина пореза. Да ли ћете бити паушалац зависи од делатности којом желите да се бавите, и ту порески износи варирају. Ако сте као предузетник у обавези да водите пословне књиге, ваши трошкови расту. Наравно, потребно је отворити и рачун у банци – каже Драгољуб Рајић, директор Мреже за пословну подршку.

Како каже, процедура је мање-више иста за отварање и предузетничке радње и ДОО, али и да ће све остало даље зависити од посла којим неко жели да се бави.

– Паушалци предузетници не воде књиге до износа од шест милиона динара, а порез који плаћају разрезан је према делатностима. Тако, рецимо, адвокати плаћају 35.000 днара, док они који се баве поправком аутомобила плаћају око 25.000 динара – објашњава он, истакавши да се у Србији, у зависности од привредне гране, у просеку плаћа од 45 до 65 такси.

Једна од јако важних разлика између овде две категорије пословања јесте у томе што предузетници одговарају свом својом имовином, а ДОО имовином до висине уписаног капитала.

Предузетници (паушалци* и они који води књиге)
Накнада за регистрацију код АПР 1.500 динара
Остали трошкови, зависе од висине такси на општинама и у градовима, али и од делатности којом желите да се бавите
Отварање рачуна у банци
Комунални трошкови
Изнајмљивање објекта или отварање фирме у свом објекту, али је могућ и рад на терену
Обавеза вођења књига за зараду већу од 6 милиона динара*
Одговара свом својом имовином
Оснивач је један или највише 10 физичких лица
Иницијално улагање за покретање предузетничке радње је око 5.000 евра
* Уколико је неко у систему ПДВ не можете бити паушалац
– Највећи проблем код оснивања фирми су трошкови који на први поглед нису видљиви, а који вас чекају “иза ћошка” и које морате да платите. Такође, прописи се често мењају, па би било добро пре почетка било каквог посла добро се распитати о свему – истиче Рајић.

У Агенцији за привредне регистре (АПР) кажу да процедура регистрације оснивања привредног друштва и предузетника код њих данас траје 24 сата.

– Али, то је први корак, уз који има још неколико процедура које оснивач треба да спроведе како би могао да отпочне са легалним пословањем – кажу у овој институцији.

Постоји неколико основних услова које морате да задовољите да бисте могли да тражите паушално опорезивање. Пре свега, промет током године мора да вам буде мањи од 6.000.000 динара. Промет је збир вредности свих рачуна које сте издали током године, без обзира да ли сте имали наплату по овим рачунима или не. Другим речима, то је износ добара и услуга које сте по основу продаје фактурисали својим купцима у периоду од једне године. Уколико сте у систему ПДВ не можете бити паушалац, а исто и ако се бавите маркетингом, књиговодством, трговином на мало и велико. Услови за паушално опорезивање су строго прописани, па је најбоље да се распитате у Пореској управи да ли их испуњавате.

ДОО
Накнада за регистрацију оснивања и објаву оснивачког акта код АПР – укупно 5.900 динара
Остали трошкови, зависе од висине такси на општинама и у градовима, али и од делатности којом желите да се бавите
Отварање рачуна у банци
Комунални трошкови
Изнајмљивање објекта или отварање фирме у свом објекту, али је могућ и рад на терену
Од оснивања фирме има обавезу вођења књига
Одговара имовином до висине уписаног капитала који је минимално 100 динара
Не мора да има запослене
Оснивач је једно правно или физичко лице, а може бити и комбинација физичких или правних и физичких лица
Иницијално улагање за поктерање ДОО је око 2.000 евра

Лана Гедошевић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар