Почетна » Пад животног стандарда у Србији је неминован

Пад животног стандарда у Србији је неминован

Инфлаторна година

од Други Пишу
0 коментар

Уредница магазина “Бизнис” и “Економетар”, Радојка Николић изјавила је да се очекује да ће 2023. година бити инфлаторна и то са двоцифреном инфлацијом чије се спуштање испод 10 одсто може очекивати тек крајем године.
– Кад се буде посматрала цела година, ми ћемо сигурно у просеку имати двоцифрену инфлацију, а повратак у неке нормалније инфлаторне токове са инфлацијом око четири, пет одсто очекује се тек крајем 2024. или 2025. године – рекла је Николићева за Тањуг.

То ће, указала је, довести до смањења куповне моћи и животног стандарда.

– То је неминовно – каже Николићева.

Говорећи о кредитима, подсетила је да еурибор већ неко време постепено расте и додала да је тренутна вредност шестомесечног еурибора 2,7 одсто, а да се процењује да ће ићи до четири одсто, те да ће то свакако утицати на повећање рата кредита. Навела је да је еурибор осам година био негативан што је, каже, незабележено у његовој историји.

– Садашње повећање еурибора које иде по 0,5 одсто, некада и 0,25 одсто и 0,75 одсто, зависи како ће се банке опредељивати, сигурно ће утицати на повец́ање рата кредита – рекла је Николићева.

С друге стране, додала је, повец́ава се и референтна каматна стопа коју даје Народна банка Србије, а која је сада, како каже, пет одсто.

– По препоруци, као што раде све друге банке, и наша банка подиже камату за 0,5 одсто, с времена на време. Тренутно је пет, а очекује се да ће свакако у овој години иц́и до шест, а могуц́е и више, зависно од ситуације – рекла је Николићева.

Навела је да је читав свет у врло тешкој ситуацији и подсетила на најаве из Међународног монетарног фонда да ће трећина светских економија бити у рецесији ове године, као и половина економија у ЕУ.

– То значи да нема привредног раста, а кад нема привредног раста, то је тешка економска ситуација за све – закључила је Николићева.

 

Танјуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар