Почетна » Чварци као суво злато, никад скупљи – све је теже приуштити их

Чварци као суво злато, никад скупљи – све је теже приуштити их

од Други Пишу
0 коментар

Чварци су специјалитет који се добија од свињске сланине и комадића масног меса. Некада су били супер јефтини и увек укусни па су се могли наћи у готово сваком српском фрижидеру. Чварци су последњих година постали толико скупи да је данас, већини људи у Србији, све теже приуштити их, готово да су постали луксуз на трпези.

Најјефтинији чварци могу се купити у месарама, а њихова цена по килограму достигла је цену килограма свињског бута. То значи да овај чувени српски специјалитет не можете купити за мање од 800 динара по килограму. Треба напоменути и да су месаре у којима можете пазарити чварке по тој цени малобројне.

Нешто скупљи су они који се продају као „ринфуз“ у трговинама и њихова цена се креће од хиљаду динара па навише, за један килограм, пише Н1.

Међутим, уколико у неком од трговинских ланаца посегнете за чварцима који су измерени, упаковани, стоје на некој полици , а на њима видите име неког познатијег бренда или произвођача меса и месних прерађевина, можете се шокирати. Јер цена по којој неки продају чварке прелази и четири хиљаде динара за килограм.

И док за килограм „фирмираних“ дуван чварака треба издвојити више од 4 хиљаде динара, увозну свињску, суву, пршуту можете купити и за хиљаду динара мање, а што никада није било – да је чисто месо јефтиније од масти и масноће.

Зашто су чварци постали тако скупи?

Драгослав Митић који се бави узгојем прасади и свиња у селу Слатина код Бора каже да је проблем у томе што свиње које се данас узгајају, иако дебеле, више нису дебеле као раније.

„Некада су се животиње, па и свиње храниле кукурузом и биле су много масније. Сада више није тако. Свиње се хране концентратом како би брже нарасле и брже стигле за прераду. Када их храните концентратом или са врло мало кукуруза онда је њихова масноћа мања па нема ни чварака, а ни масти. А уколико желите да имате маст и чварке онда морате добро ухранити свињу, а то значи пре свега кукурузом и свиме осталим јер свиње једу све“, објашњава Митић

Секретар за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимировић каже за Н1 да не чуди што су чварци тако скупи.

„Не производимо довољно свињског меса, генетика у тову свиња је деценијама усмерена на што већи проценарт меса. Изгубиле су се домаће расе свиња које суи мале и сланину. Сада се увози сировина за добијање чварака. И у Европској унији постоји недостатк скланине јер су и они годинама ишли на селекцију којом ће добити што више меснатости“, објаснио је Будимировић.

Чварци су некада били сиротињска храна. Данас се производе разне врсте чварака, од дуван па све до такозваних хроно чварака. Постали су и популарни. Без обзира на цену која је отишла „небу под облаке“, тако скупи чварци се продају и још једном потврђују правило да свака роба има свога купца.

Foto: Shutterstock

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар