Почетна » У сусрет сезони слава: Колико новца треба за скромнију мрсну трпезу за 20-ак људи?

У сусрет сезони слава: Колико новца треба за скромнију мрсну трпезу за 20-ак људи?

од Други Пишу
0 коментар

Колико је крсна слава важан празник за православне хришћане, показује и чињеница да се налази на Унесковој листи светске баштине. Као један од главних датума које породице у нашој земљи обележавају, поред Божића и Васкрса, слава изискује и позамашна новчана средства, како би се обезбедила пригодна трпеза за госте.

За „основну“ мрсну славску трпезу, припремљену за 20 људи, ове године домаћинима ће требати више од пола минималне зараде. Традиционална трпеза подразумева хлеб, предјело, руску салату, чорбу, месо, колаче и напитке као што су пиво, вино, кисела вода и сокови.

С обзиром на то да су цене меса у порасту у односу на претходну годину, последично, и цене сухомеснатих производа сада су нешто више. Цена „штапа“ чајне кобасице од 295 грама у радњама се креће између 550 и 720 динара, али се килограм може купити за око 2.000 динара. За славу за 20 особа, домаћинима ће требати четири овала предјела, а ако стављају четири врсте различитих сухомеснатих производа по 100 грама, међу којима је и чајна кобасица, за њу ће издвојити између 700 и 800 динара.

Иако је често на акцији те цена по килограму буде око 800 динара, шунка углавном кошта од 900 до 1.100 динара по килограму, што значи да ће за њу бити потребно око 360 динара.

Ако се у предјело стави и печеница, килограм овог производа на снижењу се може купити за 1.000 динара, а најчешћа цена је 1.300 или више. Стога, домаћин ће 400 грама печенице платити бар 400 динара.

Пршута спада међу најскупље сухомеснате производе, а цена за килограм говеђе иде и преко 5.000. Ипак, најчешћа цена свињске пршуте је између 2.500 и 3.600 динара. Дакле, за пршуту је потребно издвојити око 1.000 динара.

Ако се предјелу дода трапист, онај са мање процената млечне масти на акцији се може купити по цени од 1.200 динара за килограм, а са 45 одсто млечне масти, за око 2.000 динара. То значи да ће 400 грама траписта бар за 480 динара увећати рачун домаћина.

Овалу треба додати и кувана јаја, а ако у једно сервирање иду четири половине, биће потребно осам јаја по цени од 17 до 33 динара, која ће минимално коштати 136 динара.

За домаћу чорбу неопходно је више намирница, као што су шаргарепа (100-180 дин. за килограм), першун и други зачини, али и пилеће месо, чија је цена од 260 до 400 по килограму. Наравно, за једну чорбу неће бити потребан килограм сваког додатка, већ за 20 тањира чорбе (пет литара) око 500 динара.

Најскупљу ставку на трпези представља месо. Иако је месо ове године скупље него претходне, јаз између цена јагњади и прасади код сточара је сада мањи.

Ако породица планира да сама пече месо које купи, цена за живу прасад на пијаци је између 360 и 430 по килограму, а за јагњад између 400 и 430 динара. Ипак, ако домаћинство нема ресурсе само да га испече, за ту услугу мораће да плати између 100 и 120 динара по килограму, или између 2.000 и 3.000 по прасету или јагњету.

Свињетина и јагњетина могу се купити и у маркетима, где је цена свежег свињског меса између 800 и 900 динара, а јагњетине између 1.000 и 1.150 динара.

С друге стране, готово прасеће печење кошта око 2.000 по килограму, а јагњеће 2.600. С обзиром на то да, како су за Данас рекли у печењарама, за једну особу треба 300 грама меса, то значи да је за 20 особа потребно шест килограма, што ће домаћина коштати између 12.000 и 15.600 динара.

Свему наведеном, осим хлеба чија је минимална цена 54 динара (минимално 360 динара за 20 особа), треба додати и салату. Најчешће је то руска, које је за дати број гостију потребно један и по до два килограма, односно (поврће 300, шунка 360, мајонез 360, јаја 76 и кисели краставчићи) око 1.000 динара.

У основну трпезу спадају и слаткиши, то јест славски колачи. Иако су многе ставке посне славе скупље него код мрсне, мрсни ситни колачи скупљи су од посних. Цена килограма свежих колача је око 2.300 динара, али ако неко жели сам да прави комбинацију различитих врста, најчешће цене за пола килограма су између 450 (ванилице) и 650 (кошнице) динара.

За 20 особа биће потребно најмање два килограма колача, што значи да је то додатни трошак од око 4.000 динара. Са друге стране, самостална припрема није много јефтинија, с обзиром на то да су састојци за слаткише скупљи него претходне године, али и енергенти.

Када је реч о пићу, вино је неизоставни део сваке славе. „Ждрепчева крв“ у највећем броју маркета кошта између 300 и 400 динара, а иако има јефтинијих вина, већина њих је скупља од овог износа.

Дволитарка Кока-Коле сада је 155 динара, литар Фанте 100 динара, газиране воде 60. Иако се литар и по сока од јабуке може купити и за 80 динара, познатије марке коштају од 110 динара па навише.

Ако од свих наведених напитака домаћин славе купи по две флаше, то је још додатних око 1.500 динара, плус пиво.

Наиме, пола литра Зајечарског пива у флашици је 66 динара или више, док су Туборг, Ваљевско и Никшићко бар 10 динара скупљи. То значи да ће за 20 флаша пива рачун бити најмање 1.320 динара.

Напослетку, по најповољнијим ценама овако креирана трпеза за 20 особа коштаће домаћина око 24.000 динара. На то треба додати и трошкове за славски колач, свећу, освештавање колача, жито, салвете и други материјал. Такође, и чињеницу да већина људи припрема и главно јело као што је сарма, док поред руске салате, сервира и друге попут мимозе, купуса и лучане паприке али и кајмак, сир, чварке и различите врсте ролата, па и торти.

Foto: Shutterstock/nada54

К. Бонџулић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар