Почетна Друштво Фирма од 100 динара купила Београђанку

Фирма од 100 динара купила Београђанку

од admin
0 коментар

 

MPP New Project d.o.o. је основан само две недеље пре него што ће ући у власништво једног од симбола главног града – “Београђанке”, а оснивачки капитал је више него скроман – само 100 динара.

Ипак, испоставиће се да се ради о ћерки фирми далеко познатије “мајке” – компаније “Марера Пропертиес”, која је и потврдила да је преко ћерке фирме купила пословну кулу “Београђанке”.

“Марера Пропертиес” има једног запосленог, а 2019. годину завршила је са добитком од 26,45 милиона динара.

Према подацима Агенције за привредне регистре, као крајњи власник компаније “Marera Properties” води се Владимир Зубрилин, који има пасош Малте.

Законски заступник Марера Пропертиес је Милана Срећков, која у пословној биографији наводи да је, пре ангажмана у овој компанији, готово деценију провела у “Викторија Групи”, некада моћној компанији чији је већински удео почетком лета преузела још познатија МК Група Миодрага Костића.

Домаћа јавност први пут је чула за “Марера Пропертиес” када је “Политика”, уочи посете руског председника Владимира Путина у јануару прошле године, објавила да је истоимени “руски инвестициони фонд” заинтересован за инвестирање у Блок 18 на Новом Београду. Тај блок налази се прекопута “Београда на води”.

Прича о Путиновом “Београду на води 2”

“У новобеоградском Блоку поседујемо пола хектара и изузетно смо заинтересовани за развој тог подручја како би и Београд добио свој сити налик на Њујорк, Париз или Сингапур. То би требало да буде нови део престонице са више од 350.000 квадрата у којима би био смештен центар пословних збивања овог дела Европе” – рекли су за “Политику” у, како је наведено, београдском представништву “Марера пропертиза”.

У истом тексту, “Политика” објављује да у Градској управи сазнаје да би, након руске инвестиције, Блок 18 могао да постане “дом” за све органе Владе Србије и Скупштине Београда са секретаријатима.

У међувремену, причу прихватају и таблоиди, где “пројекат” добија надимак – “Београд на води 2”.

“Целокупна изградња пројекта који укључује надземну и подземну инфраструктуру вреди најмање милијарду евра. Ово ће бити златно доба за престоницу с обзиром на то да ће поред свих инвестиција на обали Саве нићи буквално нови Путинов град”, објавио је “Српски телеграф” у тексту под насловом “Путин гради Београд на води 2”.

Испоставило се, међутим, да “руски инвестициони фонд” не постоји, о чему је за “Данас” детаљно писао новинар Миша Бркић.

“Новинарско трагање за било каквим податком о постојању инвестиционог фонда ‘Марера Пропертиес’ у Русији као наведеној земљи порекла трајало је од тренутка кад је ‘Политика’ објавила име тог фонда.

Проверене су архиве неколико значајнијих руских медија (Комерсант, агенције Тас и Интерфакс, Ведомости, Спутњик, Раша тудеј, Независимаја газета, ТВ Руссиа1, Радио Ехо Москве, Известија, ТВ Руссиа 24, Економическаја газета, НТВ Руссиа) и ни у једној није пронађен нити један податак о постојању инвестиционог фонда ‘Марера Пропертиес’”, објавио је Бркић у “Данасу”, уз напомену да резултата није дала ни претрага код руских компаниија специјализованих за финансијско тржиште.

Шта ради београдски “Марера Пропертиес”?

“Марера Пропертиес је компанија за инвестирање у комерцијалне некретнине. Бави се набавком, развојем, изнајмљивањем и управљањем комерцијалним некретнинама.

Портфолио компаније чини преко 140.000м2 канцеларијских, малопродајних и индустријских објеката на престижним локацијама широм земље”, стоји у саопштењу које је та компанија проследила медијима поводом куповине пословне куле “Београђанке”.

Милица Рилак    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар