Почетна » Лекари Клиничког центра нису могли да верују када су чули колико ће трајати радови на другој кули КЦ.

Лекари Клиничког центра нису могли да верују када су чули колико ће трајати радови на другој кули КЦ.

од Други Пишу
0 коментар

Клинике за кардиологију, ендокринологију, ендокрину хирургију, нису једине које више од годину дана чекају комплетно пресељење у нову зграду Прве или у реконструисану Другу кулу, тачније Поликлинику Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Србије. Неке од ових болница су “разбијене”, подељене, односно пресељене делимично у друге објекте, где су лекари приморани да у скученом простору збрињавају пацијенте, док чекају завршетак радова на овим објектима, који већ месецима – стоје. Кардиолози раде на ендокринологији, доплер вена раде на дерматологији.

Када су их исељавали из старих зграда, медицинском особљу речено је да је селидба само привремена.

“Радови на новој Поликлиници стоје већ месецима, као и завршни радови на Првој кули, која је само делимично усељена. Кардиологија је сада подељена на два места. Наша два одељења су у новој згради, која су била на Другој хируршкој, док су Дневна болница и комплетна дијагностика пресељене у зграду Клинике за ендокринологију. Реновирање старе куле, која треба да буде као ‘Друга кула’ – Поликлиника и завршетак радова на Првој згради, где је Ургентни центар, просто нема краја. Чули смо да радови неће бити готови још три године, а ми ћемо излудети у оваквим условима”, каже за Нова.рс доктор са кардиологије УКЦ Србије, који је замолио да остане анониман.

Осим ове болнице, трпи и ендокринологија, у чијој су згради сада две различите клинике.

„За сада немамо информацију о скоријим променама тренутног стања“, кратко је за Нова.рс прокоментарисао проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију УКЦ Србије.

Сви су расељени и не зна се ко, шта и где ради, тврде лекари. То како их проналазе пацијенти је посебно проблематична прича.

„На кожном су неким пацијентима радили доплер вена, оболели људи не знају где да иду на гастроскопију, све је измешано. Не умемо ни ми да им објаснимо, јер не знамо. Доктора за катетеризацију нигде нема. Пацијенти успевају да нас нађу по имену, али кад некоме напишем да се јави рецимо доктору из дневне болнице, жале се да тамо никад никога нема”, објашњава за Нова.рс докторка са ендокринологије.

Тако на официјалном сајту УКЦ Србије, у оквиру обавештења за пацијенте на ендокрино хирургији, стоји да се први и контролни прегледи обавлјају у згради старог Ургентног центра, док се пријем на болничко лечење обавлја у новој згради УКЦ Србије, на десетом спрату.

У речи лекара смо се и сами уверили када смо обишли УКЦС и затекли непостојеће радове на завршетку Прве куле и реконструкцији и доградњи Друге, будуће Поликлинике.

Скеле, кранови, песак, малтер, све је ту, осим радника.

“Месецима већ долазим на посао и овде не видим никога. Упорно нам надређени причају како ће нова Поликлиника бити готова ускоро и да ћемо бити коначно пресељени и имати нормалне услове за рад. Међутим то се не дешава, а и како би, кад радови стоје. То нема везе са летњим периодом, јер од пролећа нема радника”, прича медицинска сестра, која ради на кардиологији, а са којом смо разговарали испред Клинике за ендокринологију, где се сада налази један део кардиолошких служби.

У старој згради УКЦ Србије, која чека реновирање и доградњу, и у којој ће бити Друга кула, некада су лифтови ишли само до другог спрата, јер су сви остали спратови били празни. Како је помпезно годинама најављивано, ова зграда ће у потпуности бити искоришћена после реновирања, када радови на Првој кули буду готови, али они се не померају са места

Наиме, Прва кула УКЦ Србије, са 86.000 квадратних метара, са 825 кревета и 34 операционе сале делимично је отворена у фебруару 2022. године, у присуству председника Александра Вучића. У ову зграду прво је пресељен Ургентни центар, а потом и део других клиника, чије зграде сада служе за администрацију или чекају пренамену.

На отварању Прве куле, најављено је да ће у најкраћем року у нову зграду бити пресељене комплетно Клинике за гастроентерологију, кардиологију, грудну хирургију, ендокринологију, као и Одељење за фертилитет и Центар за трансплантацију, али већина ових служби је још на чекању.

Подсетимо, реконструкција и доградња Друге куле – Поликлинике УКЦ Србије у Београду, објекта саграђеног током 70-их и 80-их година прошлог века, започета је још 2018. године. Претходно је почетак радова најављиван још за мај 2016. године, када је на седници Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, истакнуто да је завршена комплетна пројектна документација за ову зграду.

На наша питања о застоју радова на кулама, из УКЦ Србије, нису одговорили до објављивања овог текста.

Klinicki centar Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ана Марковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар