Почетна » НУНС: Судови морају да обезбеде несметан рад новинарима

НУНС: Судови морају да обезбеде несметан рад новинарима

од Други Пишу
0 коментар

Новинарка портала 021.рс, Драгана Прица Ковачевић, и заинтересовани грађани који су желели да прате јушерашње суђење активисткињи Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“, Драгани Арсић, по тужби сувласнице “Галенса”, Сање Петрић, удаљени су из суднице и легитимисани.

Након што је правни заступник сувласнице Галенса, Сање Петрић, адвокат Немања Алексић, рекао да је неко фотографисао његову странку у судници, суђење је затворено за јавност, а убрзо потом и одложено.

Новинарка портала 021.рс Драгана Прица Ковачевић каже да се никада раније није дешавало да новинари буду избачени из саме зграде суда и притом буду легитимисани.

“Такође, велики проблем је што смо, након писања суду, добили одговор где су они потпуно игнорисали чињеницу да смо ми удаљени из зграде суда. Само су рекли да нисмо пуштени у судницу јер није било места, док на питања зашто смо удаљени и легитимисани нису одговорили”, наводи новинарка.

Ово није први пут, додаје она, да новинарима покушавају да забране улаз на суђења активиста са Галенсом.

“Генерално проблем са тим суђењем, што се већ неко време дешава, је да покушавају да искључе јавност и стално нам компликују улаз, што нас наводи да сумњамо да неки имају већа права него други. Иначе се не дешава тако нешто и због тога је ово специфичан случај”, каже Драгана Прица Ковачевић.

Сувласници “Галенс-а” су поднели више тужби против активисткиње Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ Драгане Арсић, наведеног покрета и удружења грађана „Фрушкаћ“. Суђења у овим случајевима су од посебног интереса за јавност, јер, према речима адвоката одбране, представљају класичне СЛАПП тужбе, тј. стратешке тужбе против учешћа јавности. Ове тужбе се заправо подносе са циљем застрашивања, оптерећивања, кажњавања или узнемиравања туженог због јавног говора против тужиоца, чији су предмет питања од општег интереса.

Независно удружење новинара Србије сматра забрињавајућим овакав поступак суда и позива судове да омогуће присуство јавности у случајевима када она није искључена из законских разлога. Судови морају да обазбеде несметан рад новинарима у складу са законом јер једино на такав начин може да се с једне стране обезбедити добра информисаност јавности, а са друге стране, транспарентност рада судова.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар