Почетна Друштво Несташица лекова које користи више од милион пацијената у Србији

Несташица лекова које користи више од милион пацијената у Србији

од Други Пишу
0 коментар

“Ситуација са појединим лековима које грађани свакодневно траже је катастрофа! Оно што нас брине је што су међу њима медикаменти које у редовној терапији користи сигурно више од милион људи. Лето је увек време несташице одређених таблета попут Глукофажа (Glucophage) XР за дијабетес и Еутирокса за штитну жлезду, јер их здрави пију да смршају, а продају се и без рецепта“, кажу за Нова.рс у београдским апотекама, а наводе фармацеута потврђују и читаоци нашег портала, који кажу да већ недељама трагају за лековима који су им неопходни у терапијама за хроничне болести са којима се боре свакога дана и да због несташице морају да пристају на замене, које могу да изазову бројне контраиндикације, односно нежељене ефекте.

Управо лек Глукофаж XР са продуженим дејством од 500, 750 или 1000 милиграма је онај који је дефицитаран, а налази се међу пет најпродаванијих медикамената у Србији, јер га лекари прописују за дијабетес.

Нашем порталу се јавила читатељка која има проблем са две најчешће хроничне болести, дијабетесом и хашимотом (смањена функција штитне жлезде). Облетала је апотеке у потрази за лековима који су јој неопходини у свакодневној терапији.

“Безуспешно сам ишла од апотеке до апотеке у потрази за лековима за штитну жлезду и дијабетес. После неколико дана потраге, коначно сам у једној од апотека у Београду пронашла Еутирокс од 100 милиграма, који иначе користи хиљаде пацијената у Србији. Апотекарка ми је добацила да сам имала среће, јер сам добила последњу кутију. Питала сам је за Глукофаж XР са продуженим дејством од 500 милиграма, који ми је због дијабетеса такође неопходан, али сам нажалост добила одговор да га нема ни у једној грамажи. ‘Несташице су, тих лекова нема у набавци и не знамо када ће их бити. Саветовала ме је да узмем обични Глукофаж и да пијем дупле дозе како дејство било дуже‘, рекла ми је жена у апотеци. Објаснила ми је и да сваког тренутка недостаје бар 30 лекова које грађани свакодневно траже, а да су та два само делић проблема“, прича за Нова.рс Бојана Миловановић (42), која већ годинама живи са обољењем штитасте жлезде, а од недавно јој је дијагностикован и дијабетес.

Ово, међутим, није први пут да се у летњем периоду дешавају несташице Глукофажа, који користе и оболели од дијабетеса, а њих у Србији има више од 700.000.

„Проблем је глобалне природе и није само несташица у Србији. Дешава се једном или два пута годишње, посебно лети, да се направи као неки вакум и да лека просто нигде нема. Међутим, као и код неких других лекова, и овде је проблем на глобалном нивоу. Чекамо да добијемо информације зашто је дошло до несташице и када ће лек поново бити на стању у апотекама. Проблем је и што овај лек може да се купи без рецепта, а има људи који га, као и Оземпиц, узимају пред лето да би на брзину смршали. Запањени смо шта све људи раде да не би морали да мењају исхрану или начин живота јер имају вишак килограма, неће да се муче, него, иако су здрави, пију лек који је некоме неопходан у терапији. Они на тај начин могу озбиљно угрозити своје здравље, а узимају лек од људи који га бесомучно траже због болести“, објашњава за Нова.рс Бојана Марковић, председница Удружења за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг”.

У појединим апотекама нема ни лека Еутирокс.

„Ситуација је катастрофална! Глукофажа XР нема већ дуже време у набавци, Еутирокс од 25 милиграма, који се и највише прописује на рецепт, се повремено појави и брзо се разграби. Пацијенти нажалост као обезглављени лутају по апотекама и траже Глукофаж XР, али га просто нема и не знамо шта да им кажемо када нас питају зашто га нема и када ће га бити. Имамо пацијенте којима је то у редовној терапији и који га користе без паузе. Искрено им кажем да не знам како да им помогнем, а то је заиста поразно. Једна жена је долазила да тражи Глукофаж XР са продуженим дејством, није га било, па је узела обични Глукофаж. Није јој одговарао, имала је дијареју и додатне контраефекте, које са оригиналним леком нема. Ситуација је међутим толико лоша да ће на крају вероватно сви морати да пију обичан лек и да га чешће дозирају“, каже Милица Протић, која ради у једној београдској апотеци.

У земљи у којој сваки десети грађанин има неки проблем са радом штитасте жлезде, а огроман број људи има поремећај њеног рада који још увек није дијагностикован, несташица оваког лека је озбиљан проблем.

Еутирокс се продаје у различитим дозама, које пацијенти добијају у зависности од тога колико им је умањена функција штитне жлезе, а што је спорији рад ове жлезде, то је потребнија већа доза. Потребна дневна доза овог лека је од 150 микрограма, а узимају се две таблете одједном.

Алармантно је такође што према појединим истраживањима, чак свака друга жена у Србији болује од штитне жлезде, а на другом месту по бројности су хипертиреоза и хипотиреоза, али и најчешћи Хашимото тиреоидитис, а за два последња се управо прописује еутирокс.

Наша саговорница наглашава да то није све, јер још од Нове године траје несташица Ефтила, лека који нема замену.

„То је антиепилептик, али га лекари порписују и за бројне друге дијагнозе, не само за епилепсију. За тај лек немамо замену, а кад једном пацијенти почну да га пију не би смели да прекидају. Људи су очајни, не знају шта да раде, траже да га купе на црно или у иностранству, јер га код нас нема. Такође, ни лека Актавел (Ацтаwелл) који је антипсихотик, нема на стању, а већ дуго га траже.

Несташице су и лека Прексанил (Преxанил) комбо, који се пије за притисак. Појави се само спорадично“, каже Милица.

Лекове Оземпиц, Саxенда, али и Глукофаж, све више здравих особа користи у нужди да што пре скине вишак килограма, што је погубно за оболеле којима су ови медикаменти део редовне терапије, без којих њихова болест прети да се разбукти и узме маха. Једино решење је, наглашавају пацијенти, да се уведе Правилник по којем сви лекови, чије су несташице честе, а нарочито се јављају пред лето, морају да се издају искључиво на рецепт и да било који други начин издавања, односно продаје, буде строго кажњив.

Огласио се РФЗО, тврде да је све у реду
Ни за један од поменутих лекова (Глукофаж, Еутирокс, Ефтил) нема несташице, сви ови лекови се редовно увозе и испоручују апотекама. Може се десити да поједине апотеке не располажу леком у одређеном тренутку, али ови лекови се редовно испоручују од стране дистрибутера, наводи се у одговору РФЗО.

Додају да када је реч о леку Глуцопхаге XР, увезене су количине довољне за двомесечну потрошњу и у наредним данима се очекује увоз додатних количина, а испорука тих додатних количина апотекама се очекује у току ове недеље.

„Након краткотрајног дисконтинуитета у испоруци лека Еутхyроx, насталог пре око три месеца, обезбеђене су значајне количине лека, укључујући и увоз лека са других тржишта, те је снабдевање овим леком редовно“, наводи РФЗО.

Сто се тиче лека Ефтил, такође је обезбеђен увоз лека, како у паковању намењеном српском тржишту, тако и у паковању намењеном другим земљама, те се овај лек налази у промету, као што је случај и са лековима Ефтил и Депакине – истим лековима од истог произвођача.

„Снабдевање леком Ацтаwелл је потпуно редовно и лек је доступан у све три јачине, а од 18. јула ће осигураницима бити доступан и овај лек са продуженим ослобађањем“, тврде у РФЗО.

Foto: Filiz Haksal/Shutterstock; Shutterstock

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар