Почетна » СРЦЕ: У СРБИЈИ ЈЕ ЛУКСУЗ ПРЕЖИВЕТИ

СРЦЕ: У СРБИЈИ ЈЕ ЛУКСУЗ ПРЕЖИВЕТИ

од Други Пишу
0 коментар

На Јавном сервису, у емисији ОКО Магазин под називом „Политичка борба за класе“ (понедељак, 10.07.2023. РТС 1 у 18:25) емитована је врло занимљива анализа рангирања породица у зависности од висине примања, односно о томе ко у Србији припада којој „класи“. Дискусију је „зачинила“ професорка Економског факултета у Београду која је навела да породица која има месечне приходе веће од 168 хиљада динара припада вишој класи!

Кренимо редом и покушајмо да наведемо са којима се трошковима данас сусреће једна просечна српска породица са двоје деце. Претпоставимо да једно дете иде у школу а друго у вртић. Лепо би било да претпоставимо да је у питању септембар.

Трошкови:

Минимална потрошачка корпа 51.037 динара
Рата кредита за стан или закупнина око 40.000 динара
Инфостан и струја око 10.000 динара
Интернет и ТВ и мобилни телефон око 6.000 динара
Вртић 5.400 динара
Књиге за школу око 16.000 динара, свеске и прибор око 5.000 динара
Спортске активности за оба детета 8.000 динара
Обућа и одећа 20.000 динара
Укупно, нешто преко 160 хиљада динара „чистог“ луксуза.

Наравно, не плаћа свака породица кредит или закупнину за стан и не купују се књиге сваког месеца. Али, с друге стране, морамо да напоменемо да смо урачунали минималну потрошачку корпу а не просечну, да дете има среће па да је уписано у државни вртић а не приватни, да се за гардеробу издваја минимално и врло скромно (иако је у потрошачкој корпи то урачунато као да носимо само чарапе), да не идемо на породични ручак у ресторан или са кумовима и пријатељима на кафу, да деци не дајемо џепарац за ужину, да деци нису потребни никакви приватни часови, да немамо аутомобил и не плаћамо регистрацију, сервис и бензин, не идемо на летовање и зимовање, да деца не иду на екскурзију, или не дај боже на неки родјендан, матуру, да не купимо ниједну књигу, да смо, хвала Богу, здрави и не требају нам никакви лекови, да деци не требају фиксне протезе… и тако даље.

И да, ако истини погледамо у очи, у Србији је луксуз преживети! То мора да се промени!

 

РЕСОРНИ ОДБОР ЗА ЕКОНОМИЈУ – СРЦЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар