Почетна » Одржан протест просветара: Од лупкања по рамену не можемо да живимо

Одржан протест просветара: Од лупкања по рамену не можемо да живимо

од Други Пишу
0 коментар

Просветни радници предали су Влади Србије захтеве који се тичу побољшања њиховог материјалног и професионалног положаја чиме је завршен данашњи протест у Београду.

Према речима репортера Н1, на раскрсници улица Кнеза Милоша и Немањине, поново је успостављен саобраћај. Блокада наставника трајала је сат времена, они су стали на све четири стране раскрснице и блокирали саобраћај.

Просветари су предали и поновили захтеве који се односе на боље услове рада и достојанственији живот.

Претходно су се у подне окупили испред Народне скупштине одакле су кренули ка згради Владе где су предали захтеве. Подсећамо, просветари траже да се просечна плата наставника изједначи са републичким просеком, повећање стимуланса за разредне старешине, да се седне и разговара о њиховом материјалном и професионалном положају.

Осим просветних радника из Београда, аутобусима су дошле и колеге из других градова Србије.

Окупљени су носили транспаренте којима се указује на положај запослених у образовном систему, попут „За достојанство професије“, „Плате инфлацију не прате“ и „Ни правде ни пара“, дувају у пиштаљке и носе заставе синдиката.

Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника рекла је за Н1 да их надлежни чују али да је питање само да ли им верују да су, због лошеег положаја, дошли у ситуацију да не могу да обављају посао на адекватан начин.

Данашњи протест је, како је навела, прва акција.

Уколико дијалог буде форма без конкретних решења ми можемо почетком октобра да уђемо у штрајк, навела је она, не желећи да лицитира са датумом јер ће то зависити од преговора.

„У образовању постоји проблем, систем функционише само захваљујући овим људима.. радимо посао који је прилично одговора и који је плаћен испод републичког просека“, истакла је она и додала да новца мора бити за оно што је примарно а то је образовање деце.

Она је казала и да мисли да надлежни не желе да подрже просветне раднике.

„Од лупкања по рамену не можемо да живимо“, рекла је она и подсетила на повећање цена животних намирница.

Протест су организовали Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије. Они су након окупљања кренули у шетњу улицама Кнеза Милоша и Немањином ка згради Владе Србије.

Главни захтеви просветара су изједначавање плата са републичким просеком, увећање додатка за одељенско старешинство и смањење педагошке администрације, а уколико се захтеви не испуне до 9. октобра најавили су штрајк у виду скраћених часова на 30 минута.

Просечна плата просветних радника је за скоро 12.000 динара мања у односу на републички просек.

Председница синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је раније данас за Н1 да је први захтев четири синдиката Изједначавање основне зараде наставника која је 74.600 са просечном зарадом која избоси 86.500 динара.

О протесту просветних радника огласила се и ресорна министарка.

Foto N1

Н1 Београд, ФоНет

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар