Почетна Друштво Ово је списак 9 производа који нису могли да изађу из Србије јер су опасни по здравље. Нас о томе нико није обавестио

Ово је списак 9 производа који нису могли да изађу из Србије јер су опасни по здравље. Нас о томе нико није обавестио

од Други Пишу
0 коментар

Грађани Србије, чини се сасвим случајно, сазнали су да домаћи чипс са паприком садржи канцерогене материје, те да је због тога уништен. Проблем је пријавила Хрватска која робу није пустила у своју земљу. Надлежни у Србији су се огласили тек кад је вест објављена. Информацију о чак девет контигената различите робе из Србије који, од почетка године нису могли да изађу из земље јер је утврђено да су опасни по здравље, држава ниједном речју није обавестила јавност. А списак је подужи и забрињава.

Информација да се у чипсу са укусом паприке, који производи Цхипс wаy д.о.о. из Чачка налази канцерогена материја објављен је на сајту за брзо алармирање на храну и сточну храну при Европској комисији.

На сајту је писало да је у чипсу пронађен висок ниво канцерогеног акриламида за који се процењује да у храни може да повећа ризик од развоја рака.

Произвођач је тврдио да је све уништено на граници, али се испоставило да није. Министарство пољопривреде је у свом саопштењу навело да је накнадно дат налог да се униште преостали производи из исте серије.

Ово, међутим, није први пут од почетка године да роба из Србије није могла да пређе границу. Наиме, чак десет пута су контингенти заустављени. И сваки пут је установљено да роба садржи нешто што је опасно по здравље.

Тако су пре месец дана, 7. јула, са границе са Словенијом враћене брескве произведене такође у нашој земљи. Тада је установљено да брескве садрже инсектицид хлорпирифос. Након контакта са овим инсектицидом, код потрошача може да дође до различитих ефеката на нервни систем, попут главобоље, замагљеног вида, појачаног лучења пљувачке, напада, а у екстремним случајевима, у завистности од количине и дужине излагања – и до коме и смрти, наводи амерички Центар за контролу и превенцију болести. Информације шта се десило са овом робом на сајту нема.

20. јуна, а затим поново 7. јула на граници са Бугарском, контрола је утврдила да се у сточној храни из Србије налази афлатоксин Б1, који је најтоксичнији од свих афлатоксина. Међутим, никакве мере, попут уништења, нису предузете, наводи се на сајту ЕК. Велика вероватноћа је да је ово млеко завршило на нашем тржишту.

Реч “озбиљно”, написана црвеним словима, прва је ствар која “упада” у очи када се погледа наредни производ у којем су пронађене недозвољене материје. У димљеном лососу, произведеном у Србији, у контроли на граници са Хрватском, 5. јула пронађена је бактерија листериа моноцyтогенес, која се често може наћи у различитој храни. Она изазива болест листериозу, која најчешће пролази као упала можданих омотача, а може да изазове и упалу мозга, док труднице могу да буду у ризику од побачаја или рођења мртвог детета. Производ је повучен из продаје у Хрватској.

Као озбиљан означен је и инсектицид хлорпирифос, који је пронађен у некатеринама из Србије, и то на граници са Румунијом 12. јула. На сајту пише да су све нектарине које су тада биле намењене за извоз уништене.

5. јула на граници са Хрватском, утврђено да није постојала сва здравствена документација неопходна за извоз у државе Европске уније, и то за кикирики који се производи код нас. Ова роба је враћена, а потом је, како се наводи на сајту ЕК, послата нова тура.

12. априла ове године, Србија је у Белгију извезла замрзнуте јагоде, али је у тој земљи контрола установила присуство веће количине кадмијума од дозвољене. Иначе, ово је метал чије велике количине могу да имају канцерогено дејство, а он може и да доведе до оштећења бубрега, болести костију и анемије. Ове јагоде повучене су са тржишта Белгије.

Још једна испорука која је означена као озбиљна уништена је на граници са Хрватском, када су 18. фебруара на јабукама из Србије пронађени остаци пестицида форметанат хидрохлорида који, према наовидма Агенције за заштиту околине при Уједињеним нацијама, може бити токсичан ако се уноси оралним путем. Иначе, дозвољена количина овог пестицида коју је прописала ЕУ је 0,01 милиграм по килограму, а у овим јабукама пронађено је око 0,15, те је наложено да се оне униште.

Још један проблем десио се на граници са Хрватском, када је 31. марта наложено уништење биљног ликера из Србије, у којем је пронађен недозвољени адитив Оранге ИИ.

Шта се десило са храном за коју је утврђено да садрже опасне материје питали смо Министарство пољпривреде. Занимало нас је да ли је она уништена као и шта је гаранција да се није нашла на трпези домаћих потрошача. Оговоре до објављивања овог текста нисмо добили.

Foto: Shutterstock

Дуња Марић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар