Почетна » Председник општине Гроцка забранио новинарима присуство на седницама

Председник општине Гроцка забранио новинарима присуство на седницама

од Други Пишу
0 коментар

Веће градске опшине Гроцка на предлог председника ГО Гроцка Драгана Пантелића, без икаквог образложења донело је одлуку о затварању седнице Већа за јавност, односно забранило је присуство новинарима, супротно Закону о јавном информисању.

Жељко Маторчевић, главни уредник грочанског портала Жиг инфо, каже за Данас да не зна шта може да уради поводом званичног саопштења које су добили.

– Они више и не крију да крше закон. Ово је вероватно Гроцка у којој је уобичајено да се новинарима забрањује рад, да се пребијају и да им се пале куће. Свестан сам да се историја заборавља, али о каквој историји ми говоримо када и данас властодршци раде исто оно што је радио претходник Драгољуб Симоновић са истом екипом коју има данас Пантелић. Истом том Симоновићу се и данас суди као налогодавцу за паљење куће. Ако се не спречи бахатост данашњег председника, плашим се да ће поново неко горети – каже Маторчевић.

Он додаје да се одлука о забрани присуства новинара доноси чим се неко од новинара са Жиг инфа појави како би извештавао са седнице Већа.

– Иначе, у члану 15. Пословника о раду се јасно наводи да се позив за седницу Већа и материјал достављају и представницима медија. Ми позив никада нисмо добили, као ни материјал. Обавестили смо председника Већа, уједно и председника ГО Гроцка да нам, уколико није упознат да постојимо, достављају позиве и материјал у складу са Пословником. Међутим, то никада није учињено – истиче Маторчевић.

Он додаје да се седнице Већа буквално заказују ујутру за данас.

– Када сазнамо за седницу и желимо да присуствујемо, она се затвара за јавност. Није ни нормално да се седница затвори за јавност, а на њој се „расправља“, између осталог, о додели новчаних средстава удружењима из буџета ГО Гроцка. Председник Гроцка жели да мимо закона додељује новац претежно пензионерима, те зато не жели присуство новинара – сматра Маторчевић.

К. Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар