Почетна » АКЦИЈА ЦВИКЦАНГЛА Српска новинарка и мађарски опозиционар пресекли бодљикаву жицу на Хоргошу, опозиционар ухапшен

АКЦИЈА ЦВИКЦАНГЛА Српска новинарка и мађарски опозиционар пресекли бодљикаву жицу на Хоргошу, опозиционар ухапшен

од admin
0 коментар

Двоје активста из Србије и Мађарске данас су на Хоргошу симболично пресекли жичану оргаду између две државе како би тиме позвали на хуманији однос према избеглицама са Блиског истока.

То су урадили оснивачи иницијативе „Но Фенцес ин Еуропе“ (Не границама у Европи) из Србије и пројекта „Ел Цамино де Балкан“, (Балкански пут) из Мађарске истакавши тиме протест против подизања ограда у 21. веку.

Акцију су организовали новинарка и књизевни преводилац из Београда, оснивач те иницијативе на друштвеним мрежама Милица Манчић Стојковић и новинар и политичар из Будимпеште, Ђерђ Какук, аутор пројекта „Балкански пут“.

Мађарска полиција је одмах хапсила Какука.

Манчић Стојковић је рекла Тањугу да та ограда мора да се сруши, јер је она безбедносно потпуно бескорисна тако да у обе државе данас има више избеглица него јуче.

„Ограда не зауставља никога, али је снажан симбол подела и страха“, рекла је она додавши да је време Берлинског зида и „хладноратовских ограда“ иза нас.
Према њеним речима, недопустиво је да се у 21. веку подижу зидови измедју народа.

Манчић Стојковић је додала и да је мадјарска полиција легитимисала Какука и да се после акције и обраћање новинарима није чула с њим.

Циљ акције, организоване неколико дана након трагицне смрти 71 избеглице у мађарском камиону био је и изражавање солидарност између две земље.

Акција је организована и како би се од лидера Европске уније затражило да пронадју реšење за кризу какву Европа није видела од краја Другог светског рата.

Жица је прешечена на српско-мађарској граници, на месту где пруга Хоргош-Сегедин излази из Србије и улази у Мађарску.

Људи жене и деца из Сирије Ирака, Авганистана и других држава у Србију улазе из Македоније да би потом, преко српско мадјарске границе покушали да стигну углавном до Немачке, али и скандинавских држава.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар